Фандєєв Олександр

Українські інженери створили безпілотний комплекс для розмінування

18.08.2023

Процес розмінування в Україні відбувається повільно через обмежені ресурси. Зокрема, швидкість розмінування залежить від кількості саперів, залучених у процес, а також кількості машин, необхідних для проведення робіт з розмінування.

Стартап efarm.pro створив безпілотний комплекс для розмінування полів, що складається із дрона, робота-­розмі­нувальника, автопілота і причіпної системи на трактор, здатної витримати вибух. Система працює автономно та допомагає керувати транспортним засобом з безпечної відстані. Комплекс передбачає три рівні обстеження територій та знешкодження небезпечних предметів. Спочатку поле сканує безпілотник, оснащений сенсорами та функцією передачі точних координат місцезнаходження вибухових пристроїв із гео­прив’язкою. Він виявляє вибухівку на глибині до 1 м. Її знешкоджують робот-розмінувальник та сертифіковані сапери. Далі на поле виїжджає дистанційно керований трактор із причіпною системою захисту, що проходить верхній шар ґрунту.

Додатково на техніку ставиться захисне обладнання, яке працює за принципом мінного тралу. Комплекс дає змогу працювати на великих площах за заданим маршрутом з точністю 2 см. Трактор проходить поле зі швидкістю 5 км/год, тобто за 10 годин здатний обстежити 20 га землі.

Підготував Олександр Фандєєв, спецкор (за матеріалами ЗМІ), фото з інтернету

Журналіст Фандєєв Олександр