Фандєєв Олександр

У пошуках альтернативи

25.07.2024

Людство все більше занепокоєне шкідливим впливом пластику і мікропластику на довкілля й усе живе. Він потрапляє в їжу, воду та спричиняє захворювання і смерть. Протягом останніх кількох років Шрінівас Джанасвамі, ад’юнкт-професор факультету молочних і харчових продуктів Університету штату Південна Дакота, зосередив свої дослідницькі зусилля на створенні біорозкладних альтернатив пластику. Для цього він використовував побічні продукти сільського господарства. Наприклад, створював плівки для пакування з багатої целюлозою шкірки авокадо та кукурудзяної піни. У своєму новому проєкті він застосував для створення екологічно чистого пакувального матеріалу… кавову гущу.

Кава є найпопулярнішим напоєм на Землі після води та другим за обсягом торгівлі товаром у світі після нафти. За деякими оцінками, люди випивають понад 2 млрд чашок кави на день. У результаті щорічно утилізується понад 8 млн тонн відпрацьованої кавової гущі. Використання такого величезного ресурсу для виробництва біорозкладаних плівок може стати стійким, економічно та екологічно вигідним рішенням пластикової кризи.

Кавова гуща містить лігноцелюлозні волокна, необхідні для виготовлення екологічної плівки як альтернативи пластику. Тож, аби створити альтернативу пластиковій плівці, дослідницька група спочатку витягла лігноцелюлозні волокна з відпрацьованої кавової гущі. Потім застосовувала процес екологічної хімічної модифікації, щоб зробити плівку більш придатною для пакування. Така плівка має високу міцність на розрив і здатна біологічно розкладатися у ґрунті протягом 45 днів. Дослідники також звернули увагу на інші унікальні її можливості. Зокрема, вона може блокувати значну кількість ультрафіолетового випромінювання та проявляти антиоксидантні властивості.

Перший етап реалізації цього проєкту продемонстрував, що він є досить перспективним. Звісно, замінити всі види пластику на альтернативні нині неможливо, проте Джанасвамі впевнений, що «заміна недорогих звичайних пластикових виробів, що вживаються у повсякденному виробництві, які становлять найбільшу частку забруднювачів навколишнього середовища, є реальною і може бути досягнута».

Підготував Олександр Фандєєв, спецкор (за матеріалами ЗМІ)

Журналіст Фандєєв Олександр