Фандєєв Олександр

У ПДР з’явиться правило «екстреного коридору»

20.08.2023

Правилами дорожнього руху (ПДР) передбачено обов’язок водіїв транспортних засобів звільнити дорогу та не створювати перешкод для водіїв автомашин, що рухаються з увімкненим проблисковим маячком або спеціальним звуковим сигналом. Проте в сучасних умовах масової автомобілізації виконати цю вимогу вряди-годи складно. Нерідко водії намагаються звільнити дорогу для медиків, рятувальників, поліції, представників інших екстрених служб. Проте у щільному заторі чи тягнучці місця для маневру недостатньо, і рятувальники втрачають дорогоцінний час.

Аби цього уникнути, у Польщі, Німеччині, Австрії, Чехії та інших країнах Європи передбачено формування водіями екстреного коридору. Головна його перевага в тому, що водії створюють коридор заздалегідь, ще до того, як побачать проблисковий маячок будь-якої з екстрених служб. З наближенням до затору чи тягнучки автомобіля, який необхідно пропустити, водії, які рухаються в крайній лівій смузі, притискаються ліворуч, а ті, котрі знаходяться у решті смуг, – праворуч, і звільняють смугу для проїзду рятувальників.

У ЄС таке правило діє на дорогах за межами населених пунктів, адже в місті є можливість об’їхати затори іншою вулицею або смугою громадського транспорту. Відповідальність за порушення – від приблизно 100 євро штрафу в Польщі до 2180 євро у Бельгії та Австрії. В Україні цей європейський досвід планується використати на дорогах державного значення з розділювальною смугою, де є дві або більше смуг руху в одному напрямку. Проєкт постанови про внесення відповідних змін до ПДР щодо запровадження правила екстреного коридору обговорюється.

За матеріалами ЗМІ, фото з інтернету

Журналіст Фандєєв Олександр