Фандєєв Олександр

У дружніх обіймах безпеки праці

28.09.2023

На території ПАТ «ПВП «Кривбасвибухпром» виникає стійке відчуття, що потрапив у зону підвищеної турботи про безпеку і здоров’я працівників. І воно лише посилюється після ознайомлення з роботою служби охорони праці підприємства.

Опиратися їй – марна справа! Турботлива пані Безпека звертається на підприємстві до кожного: з порадами, рекомендаціями, попередженнями, закликами, корисною інформацією – звідусіль. Зі східців з написами «Не ризикуй!», «Дбай про свою безпеку!», «Бережи себе!». Із моніторів з відеорядом на безпекові теми, плакатів, стендів, наліпок, вказівників, попереджувальних і заборонних знаків. Звертається у вигляді ростової фігури провідного інженера з охорони праці пані Оксани із застереженням «Твоя безпека у твоїх руках!». Звертається із дзеркала – із відображення власної персони з недвозначним нагадуванням, хто є відповідальним за особисту безпеку…

Акцент на візуальну форму донесення безпекової інформації не випадковий. Адже людина так фізіологічно влаштована, що зорове сприйняття є основним каналом отримання знань. Через зір ми сприймаємо близько 90% інформації. Та й уловлюється вона і запам’ятовується, зокрема й на підсвідо­мому рівні, набагато краще. Ба більше, згідно з дослідженнями, продуктивність праці людини, яка використовує візуальну інформацію, на 17% вища. Інформування та налагодження системних комунікацій відіграють ключову роль в управлінні системою безпеки праці і здоров’я на роботі (далі – БЗР), і цей напрям роботи є одним з головних у компанії. Звісно, активне застосування елементів і засобів візуалізації для запобігання нещасним випадкам і виробничому травматизму – це лише частина тієї важливої роботи зі створення безпечного та здорового робочого середовища, яку виконують на Кривбасвибухпромі.

1370 днів без травм – не означає,  що можна розслабитись

Про діяльність компанії у сфері БЗР кореспонденту журналу розповів Олександр Пархоменко, директор з охорони праці, пожежної безпеки, цивільного захисту та екології ПАТ «ПВП «Кривбасвибухпром» із 16-річним досвідом роботи у сфері ОП. Зустрілися ми біля адміністративної будівлі, у якій розміщується менеджмент компанії, а також служба охорони праці. Уже з порога, зі східців з написаними на них закликами дбати про безпеку, працівників і відвідувачів огортає атмосфера турботи та відповідальності за безпечну працю. У просторому затишному холі увагу привертає звернення голови правління компанії Андрія Гаврука, у якому наголошується, що безпека працівників є для нього пріоритетом. Якщо виникають ситуації, що загрожують їхньому життю та здоров’ю, вони зобов’язані припинити роботу. Роботодавець гарантує, що тиску чи покарання за це не буде. Звернення розміщується на всіх контрольно-пропускних пунктах підприємства.

Поряд на стіні – скринька для анонімних повідомлень про виявлені на робочих місцях порушення, подання пропозицій або скарг, вказано номер телефону довіри з охорони праці. Такі скриньки є в усіх виробничих підрозділах. Робітники вже зверталися телефоном довіри щодо забезпечення ЗІЗ. Хтось не зміг отримати рукавиці, хтось – спецвзуття, когось не задовольняли умови перевезення службовим транспортом. Повідомлення перевіряють та вживають корегувальних заходів. Зворотний зв’язок за цими каналами не надто активний, не приховує директор з ОП, однак важливо, що будь-якої хвилини ними можна скористатися. Вони також засвідчують прихильність менеджменту компанії до політики відкритості, прозорості й довіри.

У центрі вестибюля – комфортні крісла й теле­екран, на якому демонструють різноманітні тематичні відео. Створені службою ОП навчальні презентації, відео з різних напрямів (цивільний захист, безпечне виконання робіт на висоті, на навантажувачах тощо) доступні для перегляду всіма працівниками. Їх записують на флешку та демонструють під час видачі нарядів на роботу. Телевізори є на всіх активах підприємства.

Впадає в око також яскрава листівка з інформацією про ключові показники підприємства з питань охорони праці. З моменту останнього інциденту у 2019 році, повідомляється в ній, без нещасних випадків відпрацьовано 1370 днів. Цифри виглядають райдужно, проте, зауважує Олександр, саме це й викликає побоювання. Тому що він та його команда (у якій провідні інженери з охорони праці Оксана Капиця, Денис Соколюк, провідний інженер з екології Олена Паученко) системно виявляють ті чи інші недоліки, порушення, небезпеки, що можуть загрожувати життю та здоров’ю людей. Їх усувають, мінімізують, але це не означає, що завтра не з’являться нові. Інакше кажучи, робота з ризиками, як і формування культури праці, – процес, що має початок, але не має кінця. «Це як копати яму в пустелі, – посміхається Олександр, – зупинишся, і її засипле». До речі, команду з ОП було повністю оновлено, оскільки, за словами директора з ОП, багатозадачність і темп проактивної роботи з охорони праці не всім до снаги.

Нижче в листівці зазначається кількість виявлених упродовж 2022–2023 років профзахворювань у структурних підрозділах ПАТ «ПВП «Кривбасвибухпром» – гірничому та автотранспортному цехах (їх зафіксовано два). Ще нижче – табличка з показниками проведених службою ОП з початку року проактивних заходів: щодо лідерства топменеджерів, комунікацій, конкурсів, опитувань, тренувань, навчань, відвідувань, перевірок, виявлених порушень, заборон на проведення робіт та експлуатацію обладнання. Цей інформаційний бюлетень служба ОП компанії надсилає раз на тиждень топменеджерам, головним спеціалістам, начальникам дільниць, цехів, майстрам, у яких є електронна пошта, а також розміщує для ознайомлення в підрозділах. Так колектив дізнається, чого вже досяг, якою є поточна ситуація, відчуває свою причетність і залученість до загальної справи.

Схвалюються креативні ідеї

Занурення у справи безпекові ми продовжили в кабінеті служби охорони праці. Тут фахівці проводять вступний інструктаж із працівниками, яких компанія приймає на роботу, а також з відвідувачами. Часто-густо в організаціях він досі зводиться до нудної балаканини, що відразу «вивітрюється» з голови. У Кривбасвибухпромі до проведення інструктажу підійшли творчо й максимально застосували сучасні засоби інформування та донесення основних меседжів – зокрема, відео- та фотослайди. Під час живого, динамічного інструктажу люди дізнаються про підприємство, напрями його діяльності, наявні механізми, обладнання, транспорт, безпечні маршрути руху пішо­ходів, шкідливі та небезпечні фактори виробництва, основні небезпеки та ризики, головні правила безпечної поведінки. У планах – підготувати в такому ж стилі повторний інструктаж.

Одна з небезпек, про яку йдеться у вступному інструктажі, – безпритульні собаки та інші тварини поблизу виробничих об’єктів. Це проблема, яку не варто недооцінювати. Тому фахівці служби ОП розробили рекомендації, як уникнути небажаної зустрічі з ними, чим вона загрожує, що робити в разі укусу тварин. Компанія уклала договір з організацією, яка проводить стерилізацію собак і робить їм щеплення, однак небезпека залишається, і на неї слід зважати.

Так само як на ризики, пов’язані з несправними й пошкодженими механічними та електричними інструментами і пристроями. Звісно, працівникам відомо, що згідно з Правилами охорони праці під час роботи з інструментом і пристроями інструмент, що має дефекти, тріщини, відколи, потрібно замінити справним. Що молоток, для прикладу, має бути щільно насаджений на рукоятку, і вона не повинна мати пошкоджень. Що не можна користуватися гайковими ключами з привареними фрагментами, зім’ятими, тріснутими губками. Що небезпечним є електроінструмент з пошкодженим корпусом. Але часто-густо на такі «дрібниці» люди уваги не звертають. І травмуються.

Спеціалісти служби ОП виявили «букет» таких порушень і застосували креативний підхід, аби докорінно виправити ситуацію. Зібрали несправний слюсарний інструмент, описали його вади та розмістили на стенді невідповідностей, який власноруч оформили. Після чого зібрали слюсарів-ремонтників підприємства та провели кілька мотиваційних конкурсів. Працівники змагались у тому, хто знайде на кожному з інструментів якнайбільше дефектів, порушень, невідповідностей. Рекорд – 48 дефектів. Переможці отримали подарунки. Конкурс запам’ятався, а отже, у свідомості людей закарбувалося, що інструмент має бути справним. Ще два трохи менші стенди невідповідностей працівники власними силами виготовили в цехах.

Alexander Fandeev

In the friendly arms of labor safety

Oleksandr Parkhomenko, Director of Labor Protection, Fire Safety, Civil Defense and Ecology, spoke about the activities of PJSC "Kryvbasvibukhprom" in the field of employee health and safety. Innovative methods of working with employees to ensure safe behavior at work.

Статтю повністю читайте в Кабінеті охорони праці та журналі № 9/2023

Журналіст Фандєєв Олександр