Росс Сергій

Творимо перемогу

20.07.2022

Війна – це завжди раптово та неочікувано. Як би до неї не готувались. Захистити свій бізнес і перемогти у війні можна лише завдяки командній роботі.

«Ми не чекали героїв...» дуже влучно пролунала ця фраза під час розмови з керівником одного з елеваторів, який, як і всі виробничі об’єкти компанії, в екстреному режимі припиняв свою роботу у зв’язку з початком цієї жахливої війни. Тоді відповідей на запитання «що робити далі?» та «як діяти за таких умов?» у нас не було. Чекати на зовнішню координацію дій не стали. Команди гуртувались і приймали рішення в реальному часі, відповідно до умов ситуації в регіоні.

Як на мене, то показником зрілості команд є вміння приймати самостійні рішення і діяти злагоджено в нештатних ситуаціях. Не на словах, а на ділі кожен підрозділ довів, що він здатен на виважені вчинки. Ми вже всі мали досвід роботи
у невизначених ситуаціях завдяки COVID-19, який навчив нас працювати дистанційно, пристосовуватись до того, що немає оперативного нагляду та державного регулювання на законодавчому рівні. Але війна – це досвід, який ми отримуємо попри наші бажання. Це не наш вибір, і пристосуватись до цих умов неможливо.

Кількість небезпек, пов’язаних з бойовими діями, для підприємств і громадян збільшилася до критичної відмітки. Ризики смертельного травмування тепер є не тільки на кожному етапі виробничих процесів а, на жаль, і в повсякденному житті.

У перші дні війни ми всі користувались загальними рекомендаціями від ДСНС, СБУ, Міноборони щодо того, як діяти у разі тривоги. На об’єктах компанії заздалегідь визначили місця можливого перебування людей під час загрози атаки ворога.

Не всі підприємства в країні мають захисні споруди. А такі, що пристосовані до умов війни із загрозами ракетних обстрілів та авіаційних ударів, можна порахувати на пальцях.

Команда охорони праці нашого підприємства та керівники підрозділів шукали відповіді на складні запитання. Перебування працівників на виробничих дільницях і відновлення процесів можливе лише за умови керування небезпеками і ризиками, пов’язаними з ними. Служба охорони праці розробила новий підхід до планування своєї роботи. Від довгострокового до спринтерського – на робочий тиждень. Інформацію про стан справ на об’єктах передавали щодня у створених групах. Ділилися враженнями і підтримували один одного.

Одним із перших завдань було створити реєстр місць перебування персоналу і зрозуміти, чим вони забезпечені. Уже з’явилися перші наслідки війни, розуміння, що ціллю ворога може стати будь що, а тому сигнали тривоги слід відпрацьовувати на 100%. Забезпечення місць перебування на першому етапі оцінювали за чотирма критеріями: наявність аптечок і комплектація їх засобами для спинення крові; наявність питної води; місць для сидіння на випадок затяжних повітряних тривог; наявність актуальної інформації про правила поведінки й додаткові заходи безпеки, які потрібно впроваджувати в наше повсякденне життя.

Коли отримали картину загального стану, ми визначили ресурс, потрібний для зниження до прийнятного рівня «ризиків війни» у місцях перебування персоналу, та міркували над подальшим розвитком і забезпеченням виробничих об’єктів і місць перебування персоналу.

Команда прийняла рішення про перегляд складу аптечок, які використовуються на підприємстві. Останні два роки стандарти МОЗ не передбачали наповнення аптечок для підприємств ліками. Тільки матеріалами для надання першої допомоги у разі опіків, переломів, кровотеч, травм очей. Усі медикаменти зберігають у медпунктах і застосовують лише під наглядом медпрацівників. Ураховуючи небезпеки й ризики сьогодення, ми збільшили кількість засобів для надання домедичної допомоги у разі кровотечі. Саме кровотеча – найчастіша причина втрат як на полі бою, так і в разі ДТП (приблизно 70% потерпілих від загальної кількості).

Важливою для наших команд є практика. Відновлено навчання персоналу щодо гасіння пожеж, надання домедичної допомоги в умовах бойових дій, поводження з вибухонебезпечними предметами.

Із досвіду деокупованих територій ми бачимо, скільки вибухонебезпечних предметів залишається в населених пунктах. Це нова сторінка нашого професійного життя. Вивчаємо власний досвід і досвід наших колег, який ми отримуємо завдяки вебінарам, що активно проводять наші партнери, зокрема журнал «Охорона праці».

Не можу не розповісти про допомогу, яку компанія Кернел з перших днів війни надавала співробітникам, які вступили до лав ЗСУ і ТрО. Ми організовували поставку ліків, засобів захисту, продовольчої допомоги в регіони, де бойові дії призвели до суттєвих збоїв в роботі інфраструктури. Підтримували наших хлопців на передовій, забезпечували життєво важливими технічними засобами, одягом, взуттям, засобами гігієни.

Велика родина Кернел, як і всі українці, гуртується, не втрачає духу та допомагає кожному творити перемогу там, де він є. 

Читайте цю та інші статті в журналі № 6/2022

Експерт Росс Сергій