Редакція журналу «Охорона праці»

Тюбінг

17.02.2022

Із такою новинкою, як тюбінг, життя любителів лиж і сноубордів стало більш насиченим, а малята отримали прекрасну іграшку, яка набагато зручніша від санок. На «ватрушках» із задоволенням катаються і діти, і дорослі, але це катання дуже ризиковане. Адже «ватрушки» здатні розвивати дуже велику швидкість, некеровані, закручуються навколо своєї осі під час спуску і не мають гальм.

Катання на тюбінгу є однією із найнебезпечніших видів зимових розваг.

Будь-яка перешкода на шляху є серйозною загрозою, тому використовувати тюбінг можна лише на спеціально підготовлених трасах.

Ухил таких трас має не перевищувати 20 градусів, на них не повинно бути рослинності, мають бути спеціальні жолоби, що запобігають виїзду за межі траси.

Крім того, слід дотримуватися безпечного режиму катання – тільки по одному.

Небезпечно кататися:

  • по нерівній поверхні (також з трамплінами),
  • кризі,
  • зчепившись з іншими тюбінгами,
  • стоячи,
  • підстрибуючи,
  • удвох,
  • прив'язувати тюбінг до транспортних засобів тощо.

Не можна садити маленьких дітей із собою в тюбінг: ви просто не зможете їх утримати або можете травмувати дитину вагою свого тіла.

Орієнтовний вік, з якого дітям можна кататися на тюбінгу – 6 років.

Діти повинні кататися під наглядом дорослих.

Тюбінг розвиває швидкість, порівнянну з гірськими лижами або сноубордом, проте ви не часто зустрінете дітей, що катаються з гірки в захисних шоломах. Використання захисного шолома дітьми обов'язково!

Перш ніж купувати своїй дитині тюбінг, запитайте себе: чи є доступна підготовлена гірка для тюбінгу? Чи зможете ви ходити з дитиною на гірку? Чи є відповідний за розміром, не пошкоджений зимовий захисний шолом?

Підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету (БЖД населення)
НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»