Фандєєв Олександр

Тривалість життя

22.08.2023

Деякі дослідники схильні розглядати маленьку зарплату як фактор ранньої смертності. Позаяк низький дохід змушує людей заощаджувати на їжі, відпочинку, відвідуванні лікарів, на інших потребах, що впливають на якість та тривалість життя. Учені зі Школи громадської охорони здоров’я Мейлмана при Колумбійському університеті провели лонгітюдне дослідження (метод вивчення учасників протягом тривалого часу), результати якого підтверджують, що працівники, чия робота погано оплачується, і справді покидають цей світ раніше, ніж їхні більш успішні ровесники.

Дослідники вивчили анкети та медкарти 4002 жителів США у віці 50–57 років. У звітні періоди з 1992–2004 та 1998–2010 рр. усі респонденти працювали постійно або періодично. На тих, хто завжди отримував високу зарплату, в результаті припало 199 смертей на 10 тисяч людей. Тих, хто іноді заробляв недостатньо для життя, – 208 смертей на 10 тисяч. Ті ж, хто постійно отримував низьку (за мірками США) заробітну плату, вмирали із частотою 275 смертей на 10 тисяч.

В аналізі враховувались соціально-демографічні фактори, стать та наявність захворювань. Згідно з отриманими дослідниками даними, низький рівень доходу протягом усього життя безпосередньо пов’язаний із підвищеним ризиком передчасної смерті в середньому та старшому віці. Учені резюмують, що їхні висновки варто враховувати під час побудови соціальної політики держави. Підтримка низько­оплачуваних працівників допоможе уникнути багатьох ранніх смертей, що особливо важливо для країн з економікою, що розвивається, а також тих, що переживають кризові періоди.

За матеріалами ЗМІ, фото з інтернету

Журналіст Фандєєв Олександр