Редакція журналу «Охорона праці»

Світлодіодні лампи: переваги та небезпеки

03.05.2023

LED-джерела світла все більше набирають популярності через економічність. З’ясуймо, чи безпечні вони.

Переваги світлодіодних ламп

Економія світлодіодів, якщо порівняти з лампами розжарювання, досягає 90%. LED-світильники за потужності у 8-10 разів менше здатні виділити таку ж кількість світла. Наприклад, світлодіодна лампа потужністю лише 12-15 Вт здатна видати 1200 люменів, а лампі розжарювання потрібно мати для цього потужність близько 95 Вт.

Світлодіоди набагато довговічніші за своїх попередників. У середньому вони здатні світити протягом 2–30 тис. годин. А середній термін служби лампи розжарювання – лише 1000–2000 годин. Є, звичайно, винятки і з цього правила.

LED-лампи майже не нагріваються, тож об них неможливо обпектися.

До того ж ковпак світлодіодних ламп виготовлений з пластику або полікарбонату, тому в разі падіння, на відміну від ламп розжарювання, він не розбивається на дрібні гострі осколки.

Недоліки і головна небезпека

Колірна температура вказується на упаковці світлодіодних ламп і показує інтенсивність випромінювання. Цей параметр одночасно є і перевагою світлодіодів (залежно від інтер’єру можна «грати» зі світлом), і їхнім недоліком. Занадто висока колірна температура може зіграти з вами «злий жарт». Вважається, що найкомфортніший спектр для людського сприйняття лежить в межах 2700–5000 К (Кельвін). Чим вище цей показник, тим ближче колірна температура до синього світла, яке може бути небезпечним для людини. Відомо, що в лампи розжарювання спектр випромінювання лежить лише в межах 2700–3000 К.

Небезпека синього світла

У LED-лампах використовуються світлодіоди на основі синіх кристалів, які дають змогу отримувати світло в широкому спектрі випромінювання. Світло, проходячи через люмінофорне покриття, яке наноситься на внутрішню частину розсіювача, потрапляє на орган зору. Чим більш холодне світло виходить від лампи, тим більше синього світла потрапляє в очі. Дослідження вчених з усього світу підтверджують, що вплив синього світла негативно впливає на здоров’я очей. Тому колірна температура вище 5000 К може бути шкідливою для людини.

Фотохімічна реакція, яка виникає під час впливу такого світла, підсилює вироблення вільних радикалів, які здатні накопичуватися в сітківці та негативно впливати на зір.

Найбільш сприйнятливі до синього спектра випромінювання діти у віці 10–12 років, оскільки їхній кришталик має більш прозору структуру, ніж у дорослих. Крім того, більш схильні до ризику люди, які перенесли операцію із заміни кришталика на інтраокулярну лінзу.

Вплив на біоритми

Другий негативний ефект синього спектра випромінювання полягає в його впливі на природні біоритми. Фоторецептори, розташовані в очах, сприймаючи світло, посилають сигнал в мозок на виділення гормону мелатоніну. Його секреція безпосередньо пов’язана з рівнем освітлення. Чим освітлення сильніше, тим менше виділяється мелатоніну. У LED-ламп колірна температура вище, ніж у ламп розжарювання, і ближче до синього спектра, тому світлодіодні лампи пригнічують вироблення цього гормону. Через це можливе порушення режиму сну.

Підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету (БЖД населення)

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»