Фандєєв Олександр

Стихійні лиха стануть більш передбачуваними

23.09.2023

Глобальне потепління спричиняє повені, торнадо, лісові пожежі. Вони почастішали і стають більш руйнівними. Ефективних інструментів, щоб передбачити, де і коли такі інциденти стануться, досі немає. Проте міжнародна дослідницька група вже розробила систему глибокого навчання, здатну виявляти стихійні лиха за допомогою зображень, опублікованих у соцмережах. Дослідники застосували інструменти комп’ютерного зору, які після навчання на 1,7 мільйонах фотографій виявилися здатними аналізувати, фільтрувати та виявляти справжні катастрофи. Це дасть змогу урядам, екстреним службам, міжнародним організаціям співробітництва оперативно та ефективно на них реагувати.

Дослідники створили список із 43 категоріями інцидентів: стихійні лиха (лавини, піщані бурі, землетруси, виверження вулканів, посухи тощо), а також нещасні випадки, пов’язані з певним елементом втручання людини (аварії літаків, аварії на будівництві тощо). Цей список разом із 49 категоріями місць дав змогу дослідникам позначати зображення, які використовуються для навчання системи. Систему навчили також усувати помилкові спрацьовування. Адже фото каміна та будинку, що горить, можуть бути схожі, але це не означає, що горить саме будинок.

Коли модель глибокого навчання була навчена виявляти інциденти в зображеннях, команда провела низку експериментів, щоб перевірити її. Для цього дослідники використали величезну кількість зображень, завантажених із соціальних мереж. Після цього досягнення наступним завданням може бути, наприклад, використання тих самих зображень повеней, пожеж чи інших інцидентів для автоматичного визначення серйозності стихійних лих та ефективнішого їх моніторингу.

За матеріалами ЗМІ, фото із інтернету

Журналіст Фандєєв Олександр