Фандєєв Олександр

Starlink працюватиме в українських поїздах

15.09.2022

Уже відбулося тестування пілотного проєкту встановлення супутникового зв’язку від компанії SpaceX у пасажирських поїздах Укрзалізниці, і результати тестування інтернету Starlink дуже обнадійливі. Коли фахівці підприємства після тестування показали технічним спеціалістам Starlink, як це працює, вони здивувалися, що Укрзалізниця змогла так застосувати Starlink. Адже за технічними характеристиками на таких швидкостях він не мав би працювати. Але завдяки винахідливості й майстерності наших спеціалісттів – працює!

За словами Юрія Щиголя, керівника Держспецзв’язку, Starlink є резервним каналом забезпечення зв’язку, який українські оператори, провайдери та об’єкти критичної інфраструктури використовують для відновлення мереж.

Перші термінали Starlink, надані засновником компанії SpaceX Ілоном Маском, привезли в Україну 28 лютого. Нині в країні працює 12 тис. терміналів Starlink, що становить близько 20% від їхньої кількості в Європі. Постачання обладнання в межах проєкту Starlink триватиме, що дасть змогу, зокрема, відновити зв’язок на звільнених від ворога територіях.

Під час війни все обладнання Starlink працює в Україні безкоштовно. Система допомагає Збройним силам України, підтримує роботу критичних енергетичних і телекомунікаційних об’єктів, закладів охорони здоров’я, освіти тощо. В Україні всі можуть користуватися супутниковим інтернетом Starlink, зокрема й цивільне населення. Надалі послуги надаватимуться на платній основі за пільговим тарифом.

Журналіст Фандєєв Олександр