Редакція журналу «Охорона праці»

Спалювання сміття – небезпека для здоров’я

21.04.2023

Із настанням весни люди почали масово облаштовувати свої домогосподарства. Звісно, добрий господар завжди піклується про чистоту власного обійстя, але навести порядок на подвір’ї – не означає винести сміття на вулицю, у найближчий яр або спалити його із залишками сухої рослинності.

Під час горіння виділяються речовини, які загострюють або спричиняють захворювання, – переважно серцево-судинної системи й дихальних шляхів. Під час термічного розкладання несортованого сміття в атмосферу виділяються діоксини та інші небезпечні речовини. Спалення сухої трави стало настільки звичним, що вони не звертають уваги на те, якої шкоди ці дії завдають довкіллю, життю та здоров’ю людей. Екологи запевняють: під час згорання однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється майже 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, важкі метали та низка канцерогенних сполук. Із димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотрутніших для нашого організму речовин. Додаткова проблема полягає в тому, що із сухою травою часто горить інше сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. Під час згорання, скажімо, поліетиленового пакета, в повітря викидається до 70 хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Саме вони стають причиною дертя в горлі, кашлю. Чорний дим від горіння пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні. Постійно подразнений димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не здатен протистояти мікробам. Особливо погано стає тим, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти.

Дуже часто спалювання сухої трави спричиняє масштабні пожежі. Швидкість поширення вогню надзвичайно висока, тому локалізувати їх дуже важко. Особливо небезпечним є спалювання сухої трави на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, поблизу лісових масивів. У населених пунктах таке «господарювання» теж ні до чого доброго не призводить: спалення сухої трави, листя чи бадилля на присадибних ділянках переростає у неконтрольоване горіння, часто загрожує знищенням будівель та іншого майна, травмуванням. Погіршення видимості на автодорогах через дим від таких багать може стати причиною дорожньо-транспортних пригод.

Отож, якщо ви не хочете відмовитися від спалювання, то робити це треба у безвітряну погоду і на відстані не менше ніж 15 метрів від будь-яких споруд. Також забороняється підпалювати сміття за допомогою бензину чи інших легкозаймистих речовин. Не можна за допомогою спалювання стерні очищувати минулорічні посівні масиви. Цей спосіб шкідливий, адже під дією високих температур нищиться найкорисніший поживний шар ґрунту. Для відновлення якого знадобиться чимало часу.

Пам’ятайте! Дотримання елементарних правил пожежної безпеки допоможе уникнути лиха та допоможе захистити себе й природу від втрат.

Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету (БЖД населення)

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»