Фандєєв Олександр

Сонячні електростанції запустять у космос

27.02.2023

Європейське космічне агентство (ESA), повідомляє BBС, зацікавилося економічною ефективністю проєкту Solaris, що передбачає використання величезних сонячних електростанцій у космосі. Мета проєкту Solaris – створення на орбіті супутників, кожен з яких генеруватиме приблизно таку кількість електроенергії, яку видає земна електростанція середньої потужності.

Сонячна енергія з космосу, вважають в ESA, може суттєво допомогти в розв’язанні проблем нестачі енергії в майбутньому, змінити спосіб виробництва енергії та скоротити частину викопного палива у виробництві енергії. Її можна набагато ефективніше збирати в космосі, адже там немає ні ночей, ні хмар. Насправді цій ідеї вже понад 50 років, але раніше реалізувати її було надто важко й дорого.

Проєкт набув актуальності через різке падіння вартості запусків ракет завдяки приватній астронавтиці. Наразі ESA шукає фінансування від країн-учасниць для перевірки ефективності проєкту, що вражає своєю масштабністю. Супутники із сонячними батареями повинні мати довжину приблизно 1,7 км, що вдвічі перевищує розмір найвищої будівлі у світі й на порядок більше, ніж нинішня найбільша споруда в космосі – 110-метрова Міжнародна космічна станція.

За матеріалами ЗМІ, фото з інтернету

Журналіст Фандєєв Олександр