Редакція журналу «Охорона праці»

Сонячна алергія

17.07.2023

Сонячна кропив’янка – це хронічне захворювання алергічного ґенезу. Вона належить до групи імунологічно опосередкованих фотодерматозів. Тобто люди, що страждають на цю патологію, мають ген, який кодує алергічну реакцію організму у разі контакту з сонячним випромінюванням. Часто це спадковий фактор. За деякими епідеміологічними даними, алергію на сонце мають приблизно 3% населення планети.

Проявитися алергія на сонце може у будь-якому віці. Потрібно знати, що головний тригер, який провокує її загострення – сонце – спрацьовує незалежно від пори року, доби або тривалості впливу (часу перебування на сонці). На жаль, контакт з сонцем завжди спричинятиме висипку.

Сонячна кропив’янка пов’язана з впливом ультрафіолетових променів А – діапазон 320–400 нм та видимими світловими променями – діапазон 400–800 нм.

Залежно від спектра ультрафіолетових променів виділяють 2 типи сонячної кропив’янки. До I типу належать люди, у яких у сироватці крові, плазмі або тканинній рідині виявляють сполуки, що стають фотоалергенами. Під час взаємодії цих попередників з УФ-променями у прив’язці до рецепторів IgE відбувається дегрануляція тучних клітин і вивільнення запальних медіаторів.

II тип теж опосередковано пов’язують з IgE-рецепторами, проте такі сполуки/попередники зустрічаються й у здорових осіб, тож вчені припускають: люди з сонячною кропив’янкою мають циркулюючі IgE-аутоантитіла, що розпізнають опромінених попередників.

Причин виникнення сонячної алергії може бути кілька. Вони відрізняються симптомами.

Ідіопатичний фотодерматоз найчастіше проявляється в перші дуже сонячні дні, особливо коли в нашому організмі мало меланіну після зимового періоду.

Фототоксичну реакцію часто викликають косметичні засоби (духи, спреї-дезодоранти), ліки (деякі антибіотики, знеболювальні тощо) і трави (наприклад, звіробій). На жаль, алергічна реакція в цьому разі може виникнути будь у кого.

Кропив'янка від сонця частіше вражає людей з вітіліго, червоним вовчаком, які страждають, наприклад, на порфірію, а також людей зі світлим кольором шкіри. Підвищений ризик розвитку алергії на сонце також у людей, які мали подібні випадки в родині, особливо серед батьків.

Симптоми сонячної алергії посилюються, коли шкіра піддається впливу УФ-променів, тобто чим більше світла і чим довше ми на ньому перебуваємо, тим сильнішими будуть симптоми. У багатьох випадках ураження шкіри виникають на передпліччях, руках, шиї, декольте та стопах, і дуже рідко на обличчі.

Симптоми фотодерматиту, що з'являються через кілька хвилин після впливу УФ-променів тільки на відкритих ділянках шкіри:

  • сонячна кропив'янка;
  • легкі висипання;
  • герпес;
  • літня короста;
  • юнацький весняний висип.

Симптоми, що  з'являються протягом від кількох хвилин до кількох годин лише в місцях, які піддаються контакту з УФ-променями. Реакція є тимчасовою і з часом зникне:

  • еритема,
  • набряк,
  • пухирі,
  • печіння,
  • свербіння.

Фотоалергічна контактна екзема може виникати через 24–28 годин після перебування на сонці, спочатку на невеликій ділянці, а з часом поширюється на всю ділянку, що контактувала з УФ-променями.

Як лікувати алергію на сонце?

У разі появи висипу через вплив сонця потрібне лікування. Бо симптоми з часом можуть загостритися. Лікувати алергію на сонце слід під наглядом дерматолога. Лікар допоможе визначити, чи це дійсно алергія, чи прояв інших видів чутливості до сонця. Підбере відповідне лікування, щоб зменшити симптоми алергії, чи призначить відповідне дообстеження й лікування у разі неалергійних проявів.

Якщо причиною алергії є фототоксичні або фотоалергічні фактори, якнайшвидше усуньте алергенний фактор. Лікування також включає фотохіміотерапію, тобто опромінення шкіри хвилями відповідної довжини.

Крім того, протималярійні препарати та бета-каротин ефективні для лікування легких висипань, але їх потрібно приймати протягом багатьох місяців.

Однак, якщо нам довго доводиться чекати на прийом лікаря і стан погіршується, ми можемо скористатися кількома домашніми рішеннями.

  • цинкова мазь підсушує уражену ділянку;
  • засоби після засмаги варто використовувати в ситуаціях, коли шкіра лущиться, оскільки вони зволожують, також можуть бути корисні регенеруючі та заспокійливі пінки, що містять пантенол;
  • вапно має десенсибілізуючу дію і заспокоює симптоми;
  • креми з фільтрами (бажано проти UVA та UVB променів, мінімальний фільтр 25) – добре використовувати їх профілактично, особливо якщо у вас світла шкіра або симптоми алергії з'явилися в попередньому сезоні;
  • бета-каротин і селен – приймати їх мінімум два тижні, особливо якщо ми знаємо, що найближчим часом перебуватимемо на сильному сонці.

Окрім того, ми можемо скористатися безрецептурними антигістамінними препаратами.

Алергія на сонце у дітей

Шкіра дитини набагато тонша й ніжніша, ніж у дорослого, тому вони більш схильні до алергії.

Як запобігти алергії на сонце у дітей? Намажте все тіло сонцезахисним кремом – бажано SPF 50. Повторюйте цю дію кожні 2–3 години і після кожного купання.

Використовуйте тільки креми, призначені для дітей. Забезпечте для дитини затінене місце, щоб вона постійно не була на сонці.

Підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»