Редакція журналу «Охорона праці»

Що робити, якщо немає водопостачання

16.06.2022

Коли неможливо користуватися питною водою з джерел централізованого водопостачання у населених пунктах, потрібно використовувати питну воду з бюветів та інших джерел нецентралізованого водопостачання (колодязів, шахтних криниць), пунктів розливу питної води (зокрема пересувних) за їх наявності, фасовану бутильовану воду та воду в ємностях для індивідуального користування.

Зберігати питну воду потрібно у закритих ємностях. Їх обов'язково позначити бирками з написом «Вода знезаражена для пиття», «Вода для технічних потреб», «Вода для господарських потреб». Зазвичай, роблять 2-3-добовий запас.

Воду з відкритих водойм використовують тільки для технічних цілей.

Для пиття та приготування їжі воду потрібно кип'ятити. Кип’ятіння є ефективним методом знезаражування води (треба кип’ятити не менше ніж 10 хвилин від моменту закипання), але навіть у разі зберігання її у чистій і добре закритій ємності термін придатності не перевищує доби.

Використано матеріал 

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»