Редакція журналу «Охорона праці»

Що потрібно знати про фосфорні ураження

24.03.2022

На жаль, це вже реальність. Окупанти вкотре застосували заборонені фосфорні боєприпаси. Заборони і конвенції – для цивілізованого світу. Росіяни їх ігнорують. Фосфорна зброя може викликати особливо тяжкі каліцтва або ж спровокувати повільну та болісну смерть. Ось кілька порад, які базуються на Методичних рекомендаціях*.

Короткий алгоритм надання допомоги потерпілому

  • Евакуація із зони ураження проти вітру від джерела горіння фосфору.
  • Не чіпати фосфор / потерпілого голими руками.
  • Промити рану проточною холодною водою протягом 15 хв або накласти на рану вологу марлю.
  • Зняти з потерпілого одяг, загорнути ковдрою.
  • Контролювати прохідність дихальних шляхів.
  • Транспортувати в госпіталь.

У жодних адекватних рекомендаціях немає інформації щодо соди для обробки ран. Будь ласка, не поширюйте пости, де пропонують обробляти рани содою в разі опіків фосфором.

Пояснення

  1. Пам’ятаємо про власну безпеку.
    - Не чіпати видимі частинки фосфору голими руками. Бажано захистити руки хімічно стійкими рукавичками, а в ідеалі – використовувати хімічностійкий ЗІЗ типу А в зоні ураження.
    - Зазвичай горіння фосфору супроводжується утворенням їдкого газу, який може подразнювати дихальні шляхи. Бажано використовувати повнолицеві респіратори / протигази (CBRN full-face-piece SCBA або аналоги), якщо надаєте допомогу в зоні ураження. Під час евакуації потерпілого в безпечне місце потрібно пересуватися проти вітру від джерела ураження.
  2. Місце опіку промийте проточною холодною водою, бажано не менш ніж 15 хв. Намагайтеся лити воду так, аби бризки не потрапляли на вас. Також уникайте потрапляння бризків / розтікання води на здорові ділянки шкіри потерпілого – це може збільшити площу ураження. Фосфор дуже добре розчиняється у воді та може потрапити з водою на вас або на здорові ділянки шкіри потерпілого. 
    ! Якщо немає можливості змити фосфор водою, накладіть на рану марлю / бинт, змочений водою / фізіологічним розчином. Це закриє доступ повітря до фосфору і припинить його горіння. У крайньому разі використовуйте вологу землю / пісок. Ваше завдання – закрити доступ повітря.
  3. Після обробки рани водою накладіть вологу марлю. Залишки фосфору можуть повторно займатися.
  4. Для виявлення частинок фосфору можна використовувати лампи Вуда (ультрофіолет). Видимі частинки фосфору не намагайтеся прибрати незахищеними руками. Бажано або змити залишки фосфору, або прибрати їх пінцетом, помістивши залишки в холодну воду / присипати вологою землею тощо, аби внеможливити подальше горіння. Або закрити вологою марлею, поки не буде належних умов для надання допомоги.
  5. Категорично забороненно використовувати для обробки рани / знезараження шкіри будь-які мазі на жировій або олійній основі. Оскільки фосфор є жиророзчинним, це спричинить швидке всмоктування фосфору і призведе до більш тяжкого системного впливу.
  6. Після обробки рани зніміть з потерпілого одяг, на ньому можуть бути частинки фосфору. Накрийте потерпілого ковдрою, пам’ятайте про можливе переохолодження.
  7. Обробіть усю шкіру потерпілого мильним розчином або проточною водою. Зазвичай цей пункт виконують під час стаціонарного етапу або у пункті сортування, де є умови для проведення дезактивації. 
  8. У разі ураження дихальних шляхів, контролюйте прохідність дихальних шляхів, за можливості дайте потерпілому кисень.
  9. У разі проковтування фосфору – не викликайте блювоти. Лікування таке саме, у разі системного впливу.
  10. У разі потрапляння фосфору в очі, дії такі самі: промити водою та, не стискаючи очі, накласти вологу марлеву пов’язку.

Під час етапу госпіталізації

  1. Провести дезактивацію залишків фосфору на шкірі потерпілого. Зняти весь одяг, якщо це не зробили раніше. Помити потерпілого проточною водою або мильним розчином. Попередньо закривши рани вологою марлею, аби зменшити потрапляння в рану бруду. Пам’ятати про свою безпеку. Використовуйте ЗІЗ.
  2. Контролюйте рівень кальцію, велика ймовірність розвитку гіпокальціємії. Ввести препарати кальцію.
  3. У разі судом використовуйте бензодіазепіни.
  4. Інфузійна терапія за показаннями. Велика ймовірність розвитку шоку через системний вплив фосфору.
  5. У разі проковтування фосфору не викликайте блювоту. Може знадобитися дезактивація блювотних мас / калових мас, в яких можуть зберігатися залишки фосфору. У разі проковтування фосфору, рвотні / калові маси можуть призводити до повторних опіків.
  6. Подальше лікування опіків стандартне.

Додатково читайте:

* Методичні рекомендації щодо організації надання екстреної медичної допомоги постраждалимвнаслідок дії фосфорних боєприпасі, затверджені наказом Міністерства охорониздоров'я України 20 березня 2022 року No 506 (https://academy.nszu.gov.ua);

Рекомендації CDC https://www.cdc.gov/.../emergencyresponsecard_29750025.html.

Іван Черненко, лікар-анестезіолог

www.facebook.com

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»