Редакція журналу «Охорона праці»

Сніфінг – нова смертельна розвага підлітків

21.10.2022

В Україні з’явилося нове небезпечне захоплення серед підлітків – сніфінг. Тепер діти заради лайків у соціальних мережах вдихають небезпечний для здоров’я газ для запальничок і нюхають освіжувачі повітря, аерозолі.

Сніфінг походить від англійського sniff – нюхати, вдихати. Це різновид токсикоманії. Якщо раніше були популярні пари бензину або клей, то тепер настала черга запальничок і туристичних балонів. У їхньому складі – пропан, бутан, ізобутан. Під час вдихання ці гази витісняють кисень, що спричиняє в мозку гіпоксію – кисневе голодування. Через це може виникнути короткочасна ейфорія.

Побічні ефекти теж є – нудота, запаморочення, дезорієнтація, галюцинації. Навіть якщо подихати газом раз, це може серйозно нашкодити нервовій системі – нейрони вмирають, і людина просто втрачає розумові здібності. А якщо робити це постійно, може і мозок не відновитися, і здорова психіка теж. Але шкідливий не лише брак кисню: летючі речовини, що містяться в будь-який запальничці, теж зачіпають центральну нервову систему, порушуючи мікроциркуляцію крові та вбиваючи клітини.

Багато хто аргументує свій вчинок тим, що хоче отримати задоволення від їдких випарів. Однак задоволення або ейфорії під час вдихання газу відчути не можна, швидше навпаки – організм відчуває сильний спазм, після чого може настати гіпоксія і смерть. Кисневе голодування послаблює розумові здібності, пам’ять, здатність концентруватися і призводить до деградації особистості.

Газ для заправки запальничок – не єдина речовина, яку нюхають підлітки. Це також освіжувачі повітря, фарби, які розпилюють у вигляді аерозолю, засоби для зняття лаку.

У декого це спричиняє галюцинації. Однак у подібному стані людина здатна і на злочин. Або може стати жертвою злочину.

На жаль, для деяких підлітків подібні розваги закінчуються смертю.

Батькам потрібно звертати увагу на стан своїх дітей, адже виявити небезпечне захоплення складно. Газ не залишає запаху або якихось слідів. Ознакою токсикоманії може бути вже наявність у дітей запальничок і балончиків із газом для їхньої заправки.

Але якщо дитина млява або, навпаки, сильно збуджена, її нудить або мучить спрага, то потрібно якомога швидше показати її лікарю.

Матеріал підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету (БЖД населення)
НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»