Редакція журналу «Охорона праці»

Сезон баштанних

12.08.2021

Кавун не просто освіжає у спеку, а й містить багато корисних речовин. Так, фолієва кислота, на яку багата ця ягода (вітамін В9), бере участь у кровотворенні, перешкоджає жировій інфільтрації печінки, підтримує імунну систему, сприяючи нормальному утворенню і функціонуванню лейкоцитів, важлива вона й для вагітних – регулює формування нервових клітин ембріона. Окрім того, кавун має жовчогінну дію, багатий на клітковину, яка сприяє виведенню холестерину.

М`якоть дині містить багато заліза, калію, кальцію, магнію, вітамінів групи В, С, А, каротин і пектини. Диня є засобом профілактики серцево-судинних захворювань, знижує рівень холестерину в крові, запобігає розвитку атеросклерозу, заспокоює нервову систему, нормалізує роботу шлунка, виводить токсини.

Сезон кавунів і динь в Україні припадає на серпень та вересень. Вважається, що в цей час баштанні культури вже безпечні для вживання. Утім, є чинники, зокрема зміни клімату, застосування пестицидів та агрохімікатів, котрі прискорюють дозрівання цих плодів, тож вони з’являються у продажу вже з початку липня. Баштанні можна їсти навіть у липні, просто потрібно знати, як їх вибрати.

Де купувати кавуни та дині?

Найліпше купувати на офіційних ринках. Тут вони мають проходити санітарний контроль і, якщо не відповідають вимогам – їх забракують. Найліпше на ринку мати «свого» продавця – дехто протягом років купує овочі і фрукти в одного й того самого реалізатора. Так виникають ледь не дружні стосунки, а тому такий продавець навряд чи буде продавати «своєму» покупцеві поганий товар. Також можна купувати баштанні у супермаркетах. Тут товар теж проходить перевірки, можна навіть вимагати спеціальний супровідний листок на кавуни чи дині, який дає гарантію якості продукції.

Не купуйте кавуни на ятках біля автотрас чи просто на вулицях. Часто у таких місцях продають баштанні, що не пройшли санітарний контроль.

Мають бути, як намальовані

Небезпечно купувати баштанні з пошкодженою шкіркою, вм’ятинами, підгнилі або розрізані. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плоду, тому у разі вживання такого кавуна чи дині можливі шлунково-кишкові розлади.

Нітрати в кавунах та динях

Дозрівання кавунів і динь зазвичай прискорюють за допомогою нітратовмісних препаратів. В організмі вони трансформуються у нітрозаміни – канцерогени, які накопичуються в органах шлунково-кишкового тракту і можуть спричинити гастрит, панкреатит, хвороби печінки.

Визначити «на око» нітрати неможливо, можна лише за допомогою лабораторних досліджень. Допустимий рівень вмісту нітратів у кавунах – 60 мг/кг, у дині – 90 мг/кг.

Кавуни накопичують більше нітратів у м’якоті, товщиною до 3 см, біля шкірки та хвостика, тому дітям слід вживати серцевину кавуна, а малятам віком 2–3 років не варто давати його зовсім, оскільки недосконала ферментна система дитячого організму не в змозі зменшити шкідливу дію нітратів. Для дорослої людини достатньо з’їсти 400-500 г кавуна, дитині – 100 г.

Фахівці радять купувати кавуни та дині хоча б наприкінці липня, а ще краще – в серпні. Тоді є майже 100% гарантії, що вони будуть без шкідливих речовин, адже кавуни й так достигнуть за допомогою сонця. Але найбільш надійний метод визначити безпечний кавун чи диню – пристрій, який вимірює вміст нітратів – нітрометр.

Як обрати кавун чи диню?

  • беріть плоди середнього розміру, від трьох до семи кілограмів;
  • стиглий кавун легший, ніж зелений, і не тоне у воді;
  •  пляма, якою кавун торкався землі, має бути жовтого, а не білого кольору;
  • смужки мають бути чітко промальовані;
  • обирати кавун варто і на слух: коли плід достигає, у нього всередині з'являються порожнечі, і їх можна почути, постукавши; якщо звук дзвінкий, то кавун стиглий;
  • у дині звертайте увагу на запах. Якщо диня пахне, вона достигла. І що сильніший запах, то ліпше. Диня може пахнути ананасом, ваніллю і навіть грушами;
  • можна постукати по ній – якщо буде глухий звук, диня стигла;
  • звертаємо увагу на хвостик. Він має бути сухим і досить товстим;
  • тиснемо біля плодоніжки. Якщо шкірка прогнеться, таку диню можна сміливо брати.

Які кавуни та дині не купувати?

Поширений прийом продавців – вирізати з кавуна чи дині невелику пірамідку, показувати покупцеві і вставляти її назад. Продаж «на виріз» заборонено! Невідомо, що тим самим ножем різали, і чи мили його. Навіть якщо ніж був чистий, і всередині кавуна чи дині не було збудників хвороб, після розрізання вони потрапляь усередину зі шкірки та швидко розмножаться. І вже зовсім «дикий» спосіб продажу кавуна чи дині – частинами. Варто з’їсти такий «десерт» – і можна вирушати в лікарню з діагнозом від дизентерії до черевного тифу.

Що робити у разі отруєння баштанними?

Якщо за 2–3 години після вживання кавуна чи дині виникають втома, головний біль, блювання чи діарея – ви отруїлися. Інтоксикація може супроводжуватися лихоманкою, ломотою в суглобах і судомами.

Особливо небезпечно отруєння нітратами для жінок, які годують груддю, і дітей першого року житця. А також для людей, які страждають на цукровий діабет, нефролітіаз, захворювання сечостатевої системи, аденому, виразки, пієлонефрит тощо.

Перша допомога:

  • викликати швидку допомогу;
  • до її приїзду випити 2 склянки слабкого розчину перманганату калію, прийняти кілька таблеток активованого вугілля і проносне;
  • лікування має призначити тільки лікар;
  • якщо отруєння легкого ступеня, зверніться до дільничного педіатра або терапевта, терапію проводити обов'язково, щоб уникнути ускладнень.

Сподіваємось, що врахування наших рекомендацій та елементарних правил гігієни збереже ваше здоров’я та дасть змогу отримати насолоду та користь від баштанних культур.

Підготувала  Наталія Груник, методист обласного методичного кабінету (БЖД населення) НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»