Якименко (Купира) Зінаїда

Шахта – це небезпека під час спуску

20.05.2021

Шахта – це постійна небезпека. Але травмування під час спуску в шахту сталося на ВП «Шахта № 9 «Нововолинська» ДП «Волиньвугілля» (далі – Шахта № 9), за останні щонайменше 12 років уперше.

4 квітня 2021 року о 19.45 коли працівники спускалися у шахту, під час посадки правої кліті на нижній приймальний майданчик травмовано 11 працівників. Перед падінням безпечно спустилися в шахту 37 гірників.

Причини настання нещасного випадку визначить комісія із спеціального розслідування групового нещасного випадку, що стався на Шахті № 9, яку очолює т. в. о. голови Держпраці Віталій Сажієнко. Комплексне обстеження підйомного комплексу клітьового ствола проводили начальник шахтоспецмонтажно-налагоджувального управління ДП «Львіввугілля» Саварін М. П., головний механік ВП «Шахта «Лісова» ДП «Львівугілля» Підлипний І. С., заступник гендиректора з охорони праці ДП «Львіввугілля» Соколовський В. В.

За фактом травмування людей відкрито кримінальне провадження і, поки триває слідство, на шахті припинили видобуток вугілля.

Основна мета – якомога швидше встановити істинну причину події.

Потерпілі дістали травми різного ступеня тяжкості, як от забій поперекового відділу хребта, закритий перелом гомілковостопного суглоба, закритий перелом п’яткової кістки, забої, розтягнення зв’язок тощо. Найтяжча – перелом стегна зі зміщенням, період реабілітації 6–8 місяців. П’ятеро з гірників, які дістали тяжкі травми, – на стаціонарному лікуванні, а шестеро, в яких легкі травми, – на амбулаторному. Ні в кого з потерпілих не встановили ознак алкогольного та наркотичного сп’яніння.

Із родичами та представниками потерпілих зустрічалися представники Фонду соціального страхування (Нововолинське відділення), вони розповіли про порядок здійснення виплат потерпілим. Одним із болючих питань є те, що потерпілим, яким мають встановлювати дорогі пластини, Фонд відшкодує після повної сплати вартості пластин на підставі документів, які підтверджують оплату, як от акт про надані послуги, квитанція про оплату тощо. Батько потерпілого, в якого найтяжчий стан, бідкається, де взяти 30–40 тис. гривень на придбання пластин. Виплати Фонду будуть здійснюватись вже після затвердження Акту Н-1, а до цього часу гірники мають власним коштом оплачувати лікування, купувати ліки. Родичів потерпілих запевнили, що амбулаторне, стаціонарне лікування та період реабілітації відшкодує Фонд.

Також виникає питання щодо залежності зарахування єдиного соціального внеску та виплат у звʼязку з тимчасовою втратою працездатності, адже шахти мають мільйонні борги перед державою з ЄСВ.

Про виплати Фонду буде окрема стаття, адже тут також є багато нюансів, на які потрібно звертати увагу.

На даний час комісія з метою надання потерпілим можливості отримати страхове відшкодування від Фонду, затвердили тимчасові Акти спец розслідування групового нещасного випадку, що стався 04.04.2021р. Н-1. Комісія за результатами вивчення обставин нещасного випадку зробила висновок про те, що нещасні випадки, які сталися з працівниками пов’язані з виробництвом.

Я слідкую за ходом розслідування і про результати напишу в журналі.

Кореспондент Якименко (Купира) Зінаїда