Редакція журналу «Охорона праці»

Розвиваємо співпрацю

28.07.2023

12 та 13 червня цього року в Любляні, столиці Словенії, відбулася щорічна генеральна асамблея ENSHPO  Європейської мережі організацій професіоналів у галузі охорони праці та здоров’я. У зустрічі взяли участь представники десяти європейських країн, це громадські організації з безпеки праці, які є членами ENSHPO. Я, як голова координаційної ради Європейського співтовариства з охорони праці (ЄСОП), що є членом ENSHPO з 2022 р., представляв на генасамблеї українське співтовариство з охорони праці.

ENSHPO сприяє обміну знаннями, провідними практиками й досвідом, надає доступ до досліджень, публікацій, навчальних матеріалів і конференцій для підвищення рівня знань та розуміння найкращих практик у сфері БЗР.

Під час генеральної асамблеї під головуванням президентки ENSHPO Мірейі Ріфи Фабрігат було розглянуто такі питання: результати роботи організації та фінансові питання за 2022 рік, Кодекс ділової поведінки, сертифікація організацією навчених фахівців, стратегічні питання та плани на 2023–2024 рр.

У межах асамблеї було проведено конгрес спілки інженерів з безпеки праці Словенії. Ця спілка існує з 1955 р. На конгресі був присутній і виступив з промовою представник Міністерства праці Словенії. Професіонали різних країн поділилися найкращими міжнародними практиками у сфері БЗР, на кшталт настанови з нульового травматизму Vision Zero, мотиваційним міжнародним конкурсом малюнків Safety at work (Безпека на роботі) тощо.

Конкурс малюнків Safety at work було організовано цього року компанією «Фараоне» (Італія). У конкурсі взяли участь 384 художники з 61 країни світу, які представили 703 малюнки*. Визначено призерів – три місця та володарів спеціальних призів.

Для українського співтовариства з охорони праці дуже важливо бути частиною сім’ї ENSHPO, оскільки це дає змогу ЄСОП налагоджувати зв’язки та співпрацювати з іншими професійними організаціями по всій Європі. У нас були цікаві та плідні зустрічі. Зокрема, обговорили можливості допомоги українським працівникам із засобами індивідуального захисту, яких вони гостро потребують в умовах війни та високих ризиків. Я вважаю, що така співпраця та нетворкінг дуже корисні для нашої професійної спільноти, щоб відновити Україну та зробити працю в Україні безпечною.

Довідково

ENSHPO було створено у 2001 р. під егідою Європейського агентства з охорони здоров’я та безпеки праці (EU-OSHA). Сфера діяльності ENSHPO – усі країни на європейському континенті. Членами ENSHPO є як громадські неурядові організації з 17 країн Європи, так і приватні особи.

Місія організації – надавати кваліфіковані рекомендації професійним організаціям у сфері охорони праці, бути зацікавленою стороною для регуляторних органів ЄС, сприяти співпраці між європейськими організаціями з БЗР. ENSHPO пропонує свою платформу для організацій для впливу на політику в галузі охорони здоров’я та безпеки на європейському рівні.

Віталій Єрмоленко, голова координаційної ради ЄСОП

* Розглянути малюнки можна за посиланням https://www.irancartoon.com/site/winners/winners-faraone-international-cartoon-contest-safety-at-work-italy-2023

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»