Федоренко Микола

Розслідування нещасних випадків на виробництві в умовах воєнного стану

13.04.2022

Нещасний випадок на виробництві, що стався внаслідок воєнних дій, не може бути пов’язано з виробничою діяльністю роботодавця, але потрібне відшкодування заподіяної потерпілому шкоди, оскільки він стався під час проведення робіт в інтересах підприємства.

У зв’язку з воєнним станом та проведенням бойових дій на території України потрібні зміни до чинного законодавства про охорону праці, зокрема щодо розслідування нещасних випадків на виробництві, що сталися під час проведення бойових дій (зокрема, обстрілів).

Чинне законодавство забороняє роботодавцям проведення робіт у зоні бойових дій та покладає відповідальність за недотримання цієї вимоги не на третіх осіб, дії яких призвели до обстрілів, а на роботодавця, який допустив проведення таких робіт.

Хоча роботодавець не має жодного стосунку до ведення бойових дій і вплинути на цю ситуацію не може.

Справедливо, що працівники підприємства, які дістали травму на виробництві внаслідок бойових дій, повинні отримати відшкодування заподіяної їм шкоди, підставою для отримання якої є акт за формою Н-1. Поточна редакція не враховує особливостей проведення розслідувань у таких умовах. Зокрема вимагає заповнення певних інформаційних даних, отримати які в умовах бойових дій проблематично. Окрім того, формально бойові дії не є виробничим чинником, їх наявність не належить до порушень нормативно-правових актів про охорону праці.

Однозначно, соціальний захист працівників, що потерпіли від наслідків бойових дій на виробництві, або членів їхніх сімей, має бути оперативним. Такі нещасні випадки належить розслідувати за спрощеною процедурою. Це питання має бути вирішено негайно на державному рівні, зокрема за допомогою внесення відповідних змін до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою КМУ від 17.04.2019 № 337 (далі – Порядок № 337).

Відповідно до чинного законодавства розслідування інцидентів на виробництві можливо за такими напрямами:

Читати далі...

Автор Федоренко Микола