Фандєєв Олександр

Розміновувати поля допоможуть… бджоли

24.05.2024

В Україні стартував новий проєкт «Мед мінних полів», мета якого привернути увагу світу до проблеми замінування територій нашої держави та зібрати додаткові кошти для її вирішення.

Ідея полягає в тому, що дрони засіватимуть заміноване сільськогосподарське поле спеціальною сумішшю медоносних трав. Після цього нектар збиратимуть бджоли, яким не страшні міни. Зібраний мед стане потужним засобом комунікації про проблему замінованих земель, щоб залучити до розмінування ще більше міжнародних партнерів та донорів. Українські дипломати, як повідомила пресслужба МЗС України, братимуть мед мінних полів із собою в міжнародні візити, на зустрічі та даруватимуть його дипломатам та публічним особам у всьому світі.

Автори проєкту провели необхідні консультації з агрономами й підготовчі роботи з дронами, а також здійснили тестовий засів поля. Запущено сайт для попереднього замовлення меду. Навесні 2024 року проєкт стартує на повну потужність.

«Проєкт дозволить МЗС, – сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, – привернути більшу увагу світу до проблеми російського замінування української землі та мобілізувати додаткові ресурси для її вирішення. Воєнна дипломатія використовує кожну можливість для досягнення результату. Усі креативні та технологічні засоби спрямовані на те, щоби посилити нашу комунікацію та швидше очистити українську землю від російських мін та боєприпасів». 

Підготував Олександр Фандєєв,  спецкор (за матеріалами ЗМІ). Фото із інтернету

Журналіст Фандєєв Олександр