Фандєєв Олександр

Рятувати, ризикуючи власним життям

18.07.2023

"Ми навчені рятувати інших, ризикуючи собою, щоб знову відчиняти їм двері до життя…"

У цьому вбачають свою місію бійці Державного воєнізованого гірничорятувального загону (ДВГРЗ) ДСНС України, чия діяльність пов’язана з ліквідацією аварій та порятунком людей на підприємствах гірничовидобувної галузі та інших потенційно небезпечних підприємствах.*

На початку червня на тренувальному полігоні ДВГРЗ ДСНС України, що базується у Кривому Розі, відбувся показовий семінар з безпечного виконання робіт на висоті та проведення аварійно-рятувальних робіт у разі надзвичайних ситуацій. Гірничорятувальники нагадали учасникам заходу, фахівцям з охорони праці та промислової безпеки підприємств гірничовидобувної галузі, представникам підрядних організацій, які виконують висотні роботи на цих підприємствах, про основні небезпеки і ризики, правила безпеки під час робіт на висоті, вимоги до спорядження.

Водночас вони продемонстрували дії рятувальників-­верхолазів з рятування та евакуації працівників у різних неприємних ситуаціях. Наприклад, показали, як надати допомогу колегам, які внаслідок погіршення стану здоров’я або виходу з ладу альпіністського спорядження зависли у повітрі на мотузках. Як евакуювати працівників, зокрема травмованих, з висотних споруд, а також із замкнутого простору за допомогою альпіністського оснащення і спеціалізованого обладнання. Зрештою, як має діяти працівник в екстреній ситуації самостійно, без допомоги рятувальників.

Окрім того, учасники події, представники підприємств, мали нагоду ознайомитися із зразками альпіністського та аварійно-рятувального обладнання, поспілкуватися, поділитися досвідом, потренуватися на манекенах, як практично надавати медичну допомогу, зокрема виконувати серцево-легеневу реанімацію. Це був справді яскравий видовищний і пізнавальний захід.

Oleksandr Fandieiev

Saving at the risk of your own life

In early June, a demonstration seminar on safe work at heights and emergency rescue operations was held at the training ground of the State Paramilitary Mining Rescue Detachment of the State Emergency Service of Ukraine in Kryvyi Rih. The mine rescuers reminded the participants of the event, including occupational health and safety specialists of mining companies and representatives of contractors who perform high-altitude work at these companies, of the main hazards and risks, safety rules for working at height, and equipment requirements.

Статтю повністю читайте в журналі № 7/2023

Журналіст Фандєєв Олександр