Редакція журналу «Охорона праці»

Профілактика вірусних захворювань

12.11.2021

Щороку в осінньо-зимовий період реєструється зростання захворюваності на респіраторні вірусні інфекції та грип. Грип має симптоми, схожі з іншими ГРВІ, але є набагато небезпечнішим. Тому перші ж симптоми ГРВІ вимагають особливої уваги.

Грип – це високозаразне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Найчастішим ускладненням грипу є пневмонія, яка іноді може за 4-5 днів призвести до смерті хворого. Серцева недостатність також нерідко розвивається внаслідок ускладнень грипу. Грип передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. У зоні зараження перебувають усі в радіусі 2 метрів навколо хворого. Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, являє собою небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів – в середньому 7 днів.

Проте важка форма перебігу хвороби характеризується швидко прогресуючою первинною вірусною пневмонією, яка, на відміну від бактеріальної пневмонії, нечутлива до антибіотиків і без правильного лікування може призвести до летального наслідку протягом 24 годин після появи перших ознак ускладнення.

Профілактика

Яким би не був вірус, потрібно дотримуватися найголовніших правил. Адже грип, як і інші респіраторні віруси передається повітряно-крапельним шляхом і вражає органи дихання. Профілактичні заходи спрямовані насамперед на підвищення резистентності організму до дії збудників грипу, а також інших ГРІ та ГРЗ. Тож прості речі, які рятують життя:

Уникати контактів з хворими.

Джерело вірусу – хвора людина. Захворів – залишайся вдома. Нема нічого героїчного у відвідуванні роботи хворим – і сам як слід не працюєш, і колег на лікарняне ліжко вкладеш. Ефективність вітамінів, імуностимуляторів під час вірусного захворювання не доведено.

Що менше людей, то менше ризик захворіти.

Тому обмежте відвідування місць, де багато людей, зокрема невідвідування дитячих колективів іноді виправданий захід. Рішення про тимчасові карантинні заходи дають змогу розвести дитячі колективи і уповільнити поширення інфекції. Проте це не означає, що дитина у цей час може ходити до розважальних центрів, відвідувати кінотеатри, спортивні зали тощо.

Щоб не контактувати із хворими у транспорті, не лінуйтеся пройти зупинку пішки по свіжому повітрю. Так само не варто без потреби ходити до крамниць та торгівельних центрів!

Маски.

Використовувати маску має хвора людина, якщо поряд здорові. Звісно, вірус вона не затримає, але допоможе зупинити крапельки із вірусом. Міняти її потрібно, щойно стане вологою. Використовувати маски на вулиці не потрібно. Віруси не виживають у прохолодному, вологому повітрі, проте добре почуваються у теплих сухих приміщеннях, тому не забувайте про провітрювання.

Найкраще користуватися стандартними хірургічними масками, що мають вологостійку поверхню та довго залишаються ефективними. Не економте та не лініться вчасно замінити маску – волога маска не діє. Використані маски не можна класти до кишені чи сумки – їх потрібно відразу викидати в смітник.

Уникайте висихання слизових оболонок носа, закапуйте сольові розчини. Можна приготувати розчин самостійно (1 чайна ложка солі на 1 л кип’яченої води) чи купити в аптеці фізіологічний розчин або готові сольові розчини для введення в носові ходи.

Правила гігієни.

Інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками. Тому не торкайтеся без потреби свого обличчя. Часто мийте руки з милом та обробляйте їх дезінфекційним розчином із вмістом спирту.

Витирати носа у разі нежитю потрібно одноразовими серветками, які одразу викидати у смітник. Якщо не маєте хустинки, кашляти або чхати потрібно не в долоню, а в лікоть. Багаторазові серветки та рушники, особливо у громадських місцях, суттєво підвищують ризик зараження і розповсюдження інфекції. За таких умов замість одноразових серветок можна використовувати туалетний папір.

Пам'ятайте ці прості правила самі та дітей навчайте!

  1. Регулярно провітрюйте приміщення та робіть вологе прибирання – як у помешканні, так і в робочих приміщеннях.
  2. Дотримуйтесь здорового способу життя, що передбачає повноцінний сон (не менше ніж 7-8 годин на добу).
  3. У сезон застуд слід обмежити важкі силові тренування, бо вони знижують імунітет; рекомендована зарядка з обов’язковими елементами дихальної гімнастики.
  4. У раціон слід включати не менше ніж 50% рослинної їжі в сирому вигляді (капуста цвітна, білокачанна, морква, буряк, часник, цибуля, шпинат, хрін, помідори, яблука, гарбуз, смородина). Потрібно звести до мінімуму споживання рафінованих та термічно оброблених продуктів. У раціоні повинні бути бобові, горіхи, які є природними імуномодуляторами.

Специфічна профілактика.

Зустріч з вірусом без захисних антитіл призводить до хвороби. Антитіла з'являться, якщо ви перехворіли, або після щеплення. Ми неодноразово радили робити його заздалегідь, проте щепитися не пізно протягом всього періоду епідсезону. Особливо важливою вакцинація є для представників груп ризику, оскільки вона значно збільшує шанси відвернути тяжкі та смертельні наслідки хвороби.

Лікування.

Боротьба організму з грипом та ГРВІ не потребує пігулок. Не заважайте організму з вірусом впоратися. Запам’ятайте, що грип і вірусні інфекції не лікують антибіотиками. Антибіотики не зменшують, а навіть збільшують ризик ускладнень.

Терміново звертайтеся по допомогу лікаря у разі:

  • втрати свідомості;
  • судом;
  • утрудненого дихання, задишки, відчуття нестачі повітря;
  • інтенсивного болю у будь-якій ділянці тіла;
  • навіть помірного болю в горлі, якщо немає нежитю;
  • коли болить голова і хворий блює;
  • набряку шиї;
  • висипу, який не зникає при натисканні;
  • температури тіла вище за 39 °С, яка не починає знижуватися через 30 хвилин після приймання жарознижувальних засобів.

Дотримання цих елементарних правил суттєво підвищує ваші шанси уникнути небезпечного захворювання та здатне зберегти життя вам і людям поруч з вами.

Підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету (БЖД населення) НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»