Прихована небезпека кавунів
31.08.2022Кавун містить вітаміни С, В, фолієву кислоту, каротин, солі магнію, калію, заліза. Лужні сполуки кавуна поліпшують регуляцію кислотно-лужної рівноваги в організмі, зменшують накопичення в ньому кислих продуктів і створюють сприятливі умови для життєдіяльності всіх органів і клітин.
Але не варто забувати, що ранні кавуни та дині можуть містити нітрати, пестициди, важкі метали і навіть радіонукліди. А вживання таких баштанних навіть в абсолютно здорової людини може спричинити отруєння, загрожує розладами травлення та гострими кишковими інфекціями.
Як уникнути отруєння?
Щоб прискорити дозрівання, кавуни вирощують під плівкою – так досягається потрібна температура, плід достигає набагато швидше. Але за такий короткий строк солодкі смугасті ягоди не встигають позбавитися накопичених нітратів, які містяться в добривах, необхідних для росту.
У ранніх кавунах концентрація нітратів може перевищувати безпечну норму у декілька разів. Часте вживання продуктів, що містять нітрати, призводить до накопичення важких металів у печінці і нирках, нітрати можуть спричинити також онкологічні захворювання.
Особливо шкідливі «нітратні» кавуни і дині для дітей і матерів, які годують груддю.
Визначення кількості шкідливих речовин у фруктах і овочах – процес тривалий навіть у лабораторних умовах. Тому під час купівлі не треба соромитися перевіряти у продавців дозвільні документи і сертифікати. А ліпше все ж почекати ще декілька тижнів, доки кавуни достигнуть у природних умовах.
Варто купувати їх лише в магазинах і на спеціально обладнаних ринках, де дотримуються усіх умов зберігання і транспортування.
Інша небезпека, яку ховають у собі «вуличні» кавуни – їх здатність вбирати речовини з повітря. Тому не можна купувати кавуни край дороги, на жвавих трасах. Голий м’якуш вбирає токсини у декілька разів швидше, тому купувати розрізані кавуни і дині дуже небезпечно.
Принесений додому кавун обов’язково треба промити під проточною водою.
Простий спосіб перевірити кавун на наявність «сторонніх» речовин – опустити шматочок в холодну кип’ячену воду. Якщо вода забарвиться в рожевий колір, у м’якуш додані штучні барвники – такий кавун їсти не можна.
Ознаки отруєння «нітратними» кавунами схожі на звичайне харчове отруєння – виникає різь у шлунку, пронос і блювання, підвищується температура тіла. Також хімікати можуть викликати головний біль та висипання на шкірі.
Пам’ятайте:
- Не можна купувати кавун, який тривалий час очікував на свого покупця. Саме за таких умов нітрати, навіть якщо вони в нормі, переходять у нітрити. Упродовж тривалого зберігання кавуна вміст нітриту в ньому збільшується в декілька разів.
- Перехід від хвостика до кавуна повинен виглядати як сухий ґудзик. Відірваний хвостик – ознака тривалого зберігання. Бажано, щоб кавун був із невеликою жовтою плямою – місцем, яким він торкався землі, а отже, дозрівав сам.
- Не беріть кавуни з тріщинами і вм'ятинами (щоб уникнути ураження мікробами) та ділянками, що підгнили (можливо, саме туди вводили селітру). Якщо в м'якоті кавуна ви виявили жовті ущільнення і прожилки – не їжте його.
- Не дозволяйте продавцеві вирізувати на пробу шматочок кавуна: шкірка завжди брудна, як і ніж. Мікроорганізми обов'язково потрапляють у соковиту м'якоть і починають розмножуватися, що може стати причиною до кишкового захворювання.
- Не купуйте розрізані кавуни, загорнуті в поліетиленові плівки. Плівка створює парниковий ефект, унаслідок чого відбувається ще бурхливіше розмноження хвороботворних бактерій.
- Вибирайте кавуни середніх розмірів (5 – 7 кг).
- У кавунах нітрати накопичуються в шкірці і прилеглій до неї незрілій частині завтовшки до 3 см. Тому дитину краще нагодувати тією частиною, яка ближче до серцевини. Для малюка 2–3 років досить 80–100 г, для дитини 4–5 років –100–150 г.
- Не слід вибирати найбільші плоди. Звертати увагу слід на властивий певному овочу запах, колір. Запах не повинен бути різким, а колір – надто штучним. Якщо постукати по кавуну, звук повинен бути глухим, а не дзвінким. Якщо ж кавун зелений, він дзвенить, нітратний кавун створює враження, ніби б’єте по спущеному м’ячу. Крім того, зріз нормального кавуна світиться цукровими крупинками, а от кавун із перевищенням нітратів буде гладкий і глянцевий.
Матеріал підготувала Інна Ільницька методист обласного методичного кабінету (БЖД населення)
НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області