Редакція журналу «Охорона праці»

Причина пожежі – людина

05.11.2021

Протягом кількох тижнів через суху погоду зберігається високий рівень пожежної небезпеки. Причинами виникнення пожеж у природних екосистемах можуть бути кинутий у суху траву недопалок або сірник, вогнище і необережне поводження з ним, роботи у лісових районах (утилізація сміття, будівництво і т. д.), випалювання. У 90% випадків причина виникнення лісових пожеж – людина.

Пожежі являють собою загрозу приватним житловим будинкам, спричиняють втрати матеріальних цінностей, небезпечні для тварин, які перебувають на території приватного угіддя.

Також не можна забувати про шкоду, якої зазнає довкілля. Під час пожежі в зелених насадженнях гинуть тварини, птахи та комахи, які не здатні самостійно врятуватись. Хтось з них згорає, а хтось задихається від їдкого диму.

Аби уникнути подібного, слід пам'ятати, що розпалювати вогнища й застосовувати відкритий вогонь у лісі забороняється! За сухої погоди достатньо найменшої іскри, щоб спалахнуло велике полум'я, особливо у хвойному лісі. Забороняється розпалювати багаття на торфовищах, поблизу копиць сіна, скирт соломи. Пожежну небезпеку становлять і старі пні та сушняк.

Слід дуже пильно наглядати за дітьми, адже, користуючись свободою, вони можуть підпалити чагарник чи сушняк. Їхні пустощі з вогнем – дуже небезпечні.

Господарям приватних будинків слід замислитись, чи варто спалювати бур’яни, опале листя та сміття. Адже спалювання сухих рослинних залишків нерідко стає причиною пожеж, які можуть перерости у великомасштабні.

Швидкість поширення вогню надзвичайно висока, тому локалізувати їх дуже важко. Для цього доводиться залучати багато рятувальників та пожежно-рятувальної техніки.

Під час горіння рослинних залишків виділяються мікрочастинки диму, до складу яких входять пил, окиси азоту, важкі метали та канцерогенні сполуки.

Із сухою травою та опалим листям часто горить і різноманітне сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. Пластик та поліетилен, згораючи, виділяє в повітря до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні.

Так, перетворюючи екосистеми на попелище, люди наносять шкоду довкіллю та собі, а також додають роботи пожежним, які ризикують своїм життям та здоров’ям, приймаючи виклик у боротьбі з небезпечними неконтрольованими пожежами.

Вирішили розпалити багаття?

Місце для вогнища має бути очищене від сухостою, аби пожежа не поширилась трав’яною підстилкою по поверхні ґрунту.

Розведення багать у вітряну погоду – категорично забороняється. Не залишайте вогонь без нагляду, контролюйте горіння. Після загасіть вогнище та переконайтесь, що процес горіння завершений.

Правила безпеки у разі виникнення пожежі в природних екосистемах:

  • не панікуйте та не приймайте поспішних необдуманих рішень;
  • зателефонуйте до служби порятунку за номером «101»;
  • не тікайте від полум`я, що швидко наближається, у протилежний від вогню бік, а виходьте перпендикулярно, проти вітру, закривши голову і обличчя одягом;
  • якщо втекти від пожежі неможливо, то вийдіть на відкриту місцевість або галявину, ввійдіть у водойму або накрийтесь мокрим одягом і дихайте повітрям, що над самою поверхнею землі, – воно тут менш задимлене, рот і ніс прикривайте мокрим одягом чи шматком будь-якої тканини;
  • гасити полум`я невеликих низових пожеж можна, забиваючи його гілками листяних дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим ґрунтом, піском та затоптуючи ногами;
  • під час гасіння пожежі не відходьте далеко від доріг та просік, не втрачайте з поля зору інших учасників гасіння пожежі, підтримуйте з ними зв`язок за допомогою голосу;
  • будьте обережні в місцях горіння високих дерев, вони можуть впасти та травмувати вас;
  • після виходу із осередку пожежі негайно поінформуйте місцеву пожежно-рятувальну службу за телефоном «101» про місце, масштаб та характер пожежі.

Будьте відповідальні та не нехтуйте правилами безпеки!

Підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету (БЖД населення) НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»