Матвійчук Дмитро

Прямуємо до змін разом

03.10.2024

Непересічною подією жовтня у сфері охорони праці в дні виходу цього номера журналу стала міжнародна конференція «Форум стійкості: Безпека праці в Україні – 2024», організована журналом «Охорона праці» спільно з Європейським співтовариством з охорони праці (ESOSH) та Львівським державним університетом БЖД України.

Наберусь сміливості назвати подію незвичайною і навіть винятковою. Ми відчули це в процесі підготовки. Проводиться вона під час війни і порушує надважливі саме на цей час питання безпеки праці та цивільного захисту населення. Учасниками є, без сумніву, найсильніші фахівці галузі та визнані міжнародні експерти, які діляться цінним, унікальним досвідом у сфері безпеки. Але подія унікальна ще й тому, що проводиться з ініціативи тільки організаторів та учасників, громадських активістів і професіоналів за сприяння ДСНС України і... без будь-якої підтримки від державних органів, які формують і реалізують державну політику у сфері охорони праці. Явище дивне, але маємо те, що маємо. Так ще не було за роки незалежності ніколи!

Ми вже звикли до певної інертності, «непублічності» представників органів влади, відповідальних за цей сектор діяльності. І справді, про яку активність можна говорити, коли діяльність у сфері охорони праці в Україні ніби завмерла... Хіба що то в одному місці, то в іншому когось упіймають на «вирішенні питання». Контрольно-наглядова функція Служби з об’єктивних обставин війни фактично не реалізується. Здавалося б, це нагода спрямувати фаховий ресурс Держпраці на вдосконалення нормативної бази, організацію навчання держслужбовців, інших фахівців галузі тих нових інструментів, які заходять в Україну у зв’язку з євроінтеграційними процесами. Передусім це оцінювання професійних ризиків.

Очевидно: на підході прийняття багатостраждального законопроєкту «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі» та у зв’язку із цим кардинальна зміна системи охорони праці. Отже, мала би бути розгорнута робота щодо перепідготовки спеціалістів для роботи в умовах керування ризиками небезпек. З 2018 року про це йдеться. На часі – вивчати досвід, знайомити з ним фахівців, вести просвітницьку роботу серед роботодавців щодо очікуваних революційних змін у системі охорони праці тощо. Нарешті – готувати інспекторів до нових умов. Однак на офіційному сайті Держпраці бачимо бравурні формальні звіти лише про активну профілактичну роботу: проведені бесіди, відвідування, інформування, моделювання тощо. Від жодного читача не чули відгуку про якусь користь від цих заходів. Це, безумовно, теж важлива справа, але де підготовча робота до впровадження нового законодавства з безпеки та здоров’я на роботі? Так склалося, що цю роботу проводять – у формі конференцій, семінарів, окремих навчальних проєктів – тільки учасники сфери охорони праці: навчальні центри, професійна спільнота, журнал «Охорона праці» тощо.

Наш журнал починав пропагувати та навчати системного управління спочатку в межах Академії управління ризиками, створеної при журналі, а тепер – у Європейській школі керування ризиками Джаннет Аршимової. Нині тут проходить навчання вже шостий набір слухачів. До речі, школа отримала спонсорську підтримку від відомого у світі фонду «One Percent Safer Foundation», завдяки чому тут безкоштовно здобувають знання фахівці сфери ОП – особи з інвалідністю та представники підприємств, які працюють над облаштуванням інклюзивних робочих місць.

Міжнародні щорічні конференції, системні вебінари, навчання, актуальні публікації в журналі, поповнення електронного кабінету охорони праці, інформування про новації через усі інтернет-ресурси журналу, відповіді на запитання інженерів з охорони праці, які щодня надходять на електронні ресурси журналу, – це ще не повний перелік послуг, які журнал «Охорона праці» надає своїм прихильникам!

Нині триває передплата на всі продукти нашого видання: друковану та електронну версії журналу, Кабінет охорони праці. На допомогу фахівцям – розмовний клуб англійської мови (SK). Актуальними є послуги наших і залучених нами фахівців щодо навчання системного управління, аудиту охорони праці, підготовки підприємств до перевірок наглядовими органами тощо.

Обирайте нас і в наступному, 2025 році!

Головний редактор Матвійчук Дмитро