Фандєєв Олександр

Позмінна робота як фактор ризику

31.05.2024

Відомо, що позмінна робота пов'язана зі стресом, а також може бути причиною короткострокових і довгострокових проблем зі здоров’ям (порушення сну, втома, нещасні випадки, дисбаланс між особистим життям і роботою, а також хвороба серця, діабет і рак).

Група вчених з Інституту стресу при Стокголь­м­ському університеті на чолі з професором психобіології Йораном Кеклундом, який займається проблемами сну, провела порівняльний аналіз трьох різних схем позмінної роботи: традиційної, постійної, але укороченої на дві години на тиждень, та індивідуальної. Результати показали, що, якою б не була схема позмінної роботи, люди відчувають практично одні й ті самі проблеми. На підставі дослідження вчені констатували відсутність або ледь відчутні відмінності між цими схемами з погляду стресу, втоми, впливу на здоров’я, а також балансу між особистим життям і роботою.

Автори дослідження дійшли висновку, що визначальним фактором виникнення стресу, порушень сну і здоров’я загалом є умови праці. Так, вони зазначили, що для хорошого самопочуття людей, які працюють позмінно, сприятливими передумовами мають бути добова норма відпочинку понад 11 годин, вкорочена зміна, заборона на роботу більше ніж 2–3 нічні зміни поспіль, регулярні перерви в роботі, а також укомплектування змінного персоналу людьми, що мають потрібні якості для такої форми праці.

За словами професора Кеклунда, важливо взяти до уваги ту обставину, що робоче навантаження і високий рівень стресу на робочому місці є факторами, які перешкоджають повноцінному відновленню. 

За матеріалами ЗМІ. Фото із інтернету

Журналіст Фандєєв Олександр