Ільницька Інна

Пожежна безпека в готелі

07.11.2023

Найбільш серйозною небезпекою для життя і здоров'я гостей і персоналу готелю, їхнього майна, майна і будівлі готелю є пожежі. Тому в готельних господарствах важливо забезпечити захист будинків, приміщень і людей від них.

У готелях постійно перебуває багато людей, зокрема в нічний час. У приміщеннях багато складного інженерного обладнання: швидкісні ліфти, системи кондиціонування, опалення, водопостачання, каналізації, електричне і газове обладнання кухонь, кабелі, комп’ютери тощо. У цих закладах є також багато горючих матеріалів, тому можливе швидке поширення вогню та масова загибель людей.

Під час пожежі у будинках і спорудах готелів (готельних комплексів) можливі:

  • наявність великої кількості людей, яким загрожують небезпечні фактори пожежі;
  • задимлення на поверхах, де відбувається горіння, нижче та вище розташованих поверхах;
  • у разі обмеженої кількості дверних і віконних прорізів можливе підвищення температури до небезпечного для людини рівня не лише у приміщеннях, де є зона горіння, а й у розташованих поряд;
  • велике горюче навантаження приміщень;
  • поверхневе горіння матеріалів і речовин;
  • швидке поширювання вогню і диму через велику кількість отворів дверей, вікон, технологічних прорізів, комунікацій, балконів тощо;
  • втрата цілісності, несучої здатності будівельних конструкцій та їх обвалення, поширювання у цих місцях полум’я;
  • горіння у порожнинах будівельних конструкцій і в завалах;
  • наявність матеріалів, під час горіння яких виділяються небезпечні хімічні речовини;
  • заповнення приміщень вибухонебезпечними та токсичними леткими продуктами горіння, які не можна виявити за зовнішніми ознаками;
  • наявність пошкоджених електромереж та електроприладів під напругою, зокрема з пошкодженою електроізоляцією.

Найчастіше пожежі у готелях виникають у спальних приміщеннях, кухнях та пральнях.

Основні причини тяжких наслідків пожежі

  • відсутність, несправність, неспрацювання систем виявлення пожеж та систем оповіщення;
  • зачинені (заблоковані) двері до сходових кліток та назовні з будівлі;
  • неефективність заходів щодо запобігання розповсюдженню небезпечних факторів пожежі до сходових кліток та загальних евакуаційних коридорів будівлі;
  • невідповідність вимогам чинних норм систем загальнообмінної вентиляції;
  • наявність незахищених перерізів між номерами для проживання та загальними коридорами;
  • незнання мешканцями шляхів евакуації;
  • нерозуміння мешканцями мови, якою транслюють свіщення про пожежу;
  • використання на шляхах евакуації пожежонебезпечних оздоблювальних матеріалів;
  • запізнілий виклик пожежних підрозділів (часто з моменту виявлення пожежі до передачі повідомлення про неї минає 20–30 хвилин).

Протипожежний режим на об’єкті охоплює:

  •  належне утримання шляхів евакуації;
  •  визначення спеціальних місць для куріння;
  •  безпечне використання побутових нагрівальних приладів;
  •  належний контроль за проведенням тимчасових пожежонебезпечних робіт;
  •  дотримання правил проїзду та стоянки транспортних засобів;
  • визначення місця для зберігання і допустимої кількості сировини, напівфабрикатів та готової продукції, що можуть одночасно бути в приміщеннях і на території;
  •  вчасне очищення елементів вентиляційних систем від горючих відкладень;
  • дотримання послідовності відключення від мережі електроживлення обладнання та вентиляційних систем у разі пожежі;
  •  огляд і зачинення приміщень після закінчення роботи;
  •  навчання й перевірку знань з питань пожежної безпеки посадових осіб, проведення з працівниками протипожежних інструктажів та занять з пожежно-технічного мінімуму з призначенням відповідальних за їх проведення;
  • організацію експлуатації й обслуговування засобів протипожежного захисту;
  • системність проведення планово-попереджувальних ремонтів та оглядів електроустановок, опалювального, вентиляційного, технологічного та іншого інженерного обладнання.

Повинні бути опрацьовані: порядок збирання членів пожежно-рятувального підрозділу добровільної пожежної охорони та посадових осіб, відповідальних за пожежну безпеку у разі виникнення пожежі, виклику вночі, у вихідні та святкові дні. Слід також розробити порядок дій у разі пожежі: порядок і способи оповіщення людей, виклику пожежно-рятувальних підрозділів, зупинення технологічного устаткування, вимкнення ліфтів, підйомників, вентиляційних установок, електроспоживачів, застосування засобів пожежогасіння; послідовність евакуації людей та матеріальних цінностей з урахуванням дотримання правил безпеки. Для кожного приміщення готелю мають бути розроблені та затверджені керівником об’єкта або уповноваженою ним посадовою особою інструкції про заходи пожежної безпеки.

У готелях має бути забезпечено умови доступу і проживання для осіб з інвалідністю, що пересуваються на кріслах-колясках. Потрібно передбачати резерв одно- і двомісних номерів з відповідними обладнанням, шириною проходів і дверей, а також пристрої для безперешкодного пересування осіб з інвалідністю горизонтальними і вертикальними комунікаціями. Ґанки основних входів має бути обладнано пандусами з уклоном не більше 1:12. Ґанки і пандуси з висотою верхньої позначки від землі більше ніж 0,45 м має бути обгороджено. Система відчинення, фіксації і зачинення дверей центрального входу повинна також забезпечувати безперешкодний вхід до готелю для осіб з інвалідністю на кріслах-колясках. Основні входи до готелів повинні мати тамбури. Другорядні входи допускається обладнувати подвійними дверима, що відчиняються в напрямку виходу. Сходи допускається передбачати дерев'яними із забіжними сходинками. Внутрішні сходи, входи (виходи) до дворівневих номерів слід влаштовувати так, щоб можна було вносити (виносити) великі меблі та інше внутрішнє обладнання у разі ремонту. У готелях усіх категорій на більше ніж 300 місць допускається влаштування крамниць із входами з готелю і з вулиці.

Вимоги  до евакуаційних шляхів та виходів

Важливо підготувати плани евакуації та практично їх відпрацювати, утримувати евакуаційні шляхи і виходи у належному стані. Двері на шляхах евакуації повинні відчинятися в напрямку виходу з будівель (приміщень). За наявності людей у приміщенні двері евакуаційних виходів можуть замикатися лише на внутрішні запори, які відкриваються зсередини без ключа. Килими, килимові доріжки й інше покриття підлоги у приміщеннях з одночасним перебуванням 50 та більше осіб у коридорах, на сходових клітках повинні кріпитися до підлоги і бути помірно небезпечними щодо токсичності продуктів горіння, мати помірну димоутворювальну здатність.

Для безпечної евакуації людей з будівель готелів потрібно:

  • встановити та забезпечити належну кількість, розміри та відповідне конструктивне виконання евакуаційних шляхів та виходів;
  • забезпечити безперешкодний рух людей евакуаційними шляхами й через евакуаційні виходи;
  • зрганізувати оповіщення та управління рухом евакуаційними шляхами (зокрема з використанням світлових покажчиків, звукового та мовного оповіщення).

Безпечна евакуація людей з будівель готелів під час пожежі вважається забезпеченою, якщо інтервал часу від моменту виявлення пожежі до завершення процесу евакуації людей у безпечну зону не перевищує необхідного часу евакуації людей під час пожежі. Методи визначення необхідного і розрахункового часу, а також умов безперешкодної та своєчасної евакуації людей визначаються Правилами пожежної безпеки в Україні та ДСТУ 8828:2019.

Усіх громадян, котрі прибувають до готелів, адміністрація повинна ознайомити з основними вимогами пожежної безпеки (під розпис).

У житлових номерах готелів мають бути вивішені на видних місцях:

план евакуації з відповідного поверху із позначенням цього номера, кімнати, евакуаційних виходів та шляхів руху до них, місць розташування первинних засобів пожежогасіння та ручних пожежних сповіщувачів, а також пояснювальний текст і пам’ятка про дії на випадок пожежі;

стисла пам’ятка для мешканців про правила пожежної безпеки.

У готелях, де зупиняються іноземні громадяни, пам’ятки про правила пожежної безпеки та плани евакуації мають бути виконані українською та англійською мовами.

На випадок відключення електроенергії обслуговчий персонал повинен мати електричні ліхтарі. Кількість ліхтарів визначає адміністрація, ураховуючи особливості об’єкта, наявність чергового персоналу, кількість людей у будинку (але не менше ніж один ліхтар на кожного працівника, який чергує на об'єкті у темний час доби).

Черговий персонал готелів та готельних комплексів з кількістю місць для проживання 50 і більше, а також мешканці цих об’єктів мають бути забезпечені засобами індивідуального захисту органів дихання для саморятування та для організації евакуації людей у разі пожежі. Засоби індивідуального захисту (зокрема органів зору і дихання) повинні забезпечувати їхню безпеку протягом часу, потрібного для виходу в безпечну зону.

Дотримання всіх регламентованих норм і правил пожежної безпеки у готелях допоможе захистити людей, які там проживають, знизити ризики травм і летальних наслідків.

Автор Ільницька Інна