Редакція журналу «Охорона праці»

Пожежа в багатоповерховому будинку

08.07.2022

Що робити, якщо вас застала пожежа в багатоповерховій будівлі.

  • У будь-якій незнайомій будівлі постарайтеся запам'ятати свій шлях, яким ви туди увійшли, звертайте увагу на розташування основних і запасних виходів.
  • Якщо почули крики «Пожежа!», відчули запах диму, побачили полум'я – викличте пожежну охорону.
  • Зберігайте спокій, заспокойте людей поруч.
  • Оцініть, чи є реальна небезпека, з'ясуйте, звідки вона виходить, потім спокійно, без паніки рухайтеся у зворотний бік, прямуючи до виходу.
  • Рухаючись| у натовпі, пропустіть вперед дітей, жінок і людей похилого віку, зупиняйте панікерів. Допомагайте тим, хто скутий страхом і не може рухатися, розмовляйте із ними спокійно і виразно, підтримуйте під руки.
  • Опинившись у натовпі, зігніть руки в ліктях і притисніть їх до боків, стискуючи кулаки. Нахиліть корпус назад, уперши ноги вперед, і спробуйте стримувати напір спиною, звільнивши простір попереду, і повільно йти. Затуляйте дітей спиною або посадіть їх собі на плечі.
  • Не заходьте туди, де велика концентрація диму! У сучасних будівлях дуже багато пластика, синтетики, які під час горіння виділяють токсичні речовини. Досить зробити декілька вдихів – і ви можете загинути на місці.
  • Користуватися ліфтом під час пожежі забороняється.
  • Тримайтеся за стіни, поручні, дихайте через носову хустку або одяг.
  • Якщо концентрація диму збільшується, пригніться або пересувайтеся поповзом.
  • Якщо відчуваєте підвищення температури, ви наближаєтеся до небезпечної зони, і ліпше в цій ситуації повернути назад.

Якщо через дим, підвищену температуру і вогонь ви не можете вийти на сходи або в коридор, потрібно негайно повернутися, щільно прикривши за собою двері. А дверні щілини і вентиляційні отвори заткнути мокрими ганчірками. Зробіть запас води у ванні.

Якщо в квартирі небезпечна концентрація диму і підвищена температура, слід вийти на балкон, лоджію, щільно зачинити двері. Захопіть з собою мокру ковдру, килим, іншу щільну тканину, чим ви зможете накритися від вогню в разі його проникнення через дверний і віконний отвори, але такого захисту вистачить ненадовго. Якщо немає балкона, у вас є останній, ризикований шанс – стати на підвіконня (виступ, карниз), тримаючись за стіну.

Якщо внизу під вами немає вогню, а в кімнаті залишатися небезпечно, спробуйте спуститися на поверх нижче, використовуючи міцно зв'язані простирадла, штори, мотузки і т. п. Можна для саморятування застосувати і пожежний рукав. Рятуватися рекомендуємо поодинці, підстраховуючи один одного. Подібне саморятування пов'язане з ризиком для життя, та іншого виходу немає.

Якщо вирішили рятуватися через сильно задимлений коридор, що украй небезпечно, радимо захопити намочену щільну тканину, якою слід накритися і рухатися пригнувшись або повзком. Щільна тканина захистить від диму і дасть змогу проскочити невеликі ділянки з відкритим вогнем і високою температурою. Якщо на вас насувається вогняний вал, негайно падайте, закривши голову тканиною, у цей момент не дихайте, щоб не дістати опіків внутрішніх органів.

Матеріал підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету (БЖД населення)
НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»