Редакція журналу «Охорона праці»

Поліомієліт – симптоми та лікування

15.08.2023

Поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання, яке вражає нервову систему і може призвести до паралічу. Поліовірус передається через повітря, немиті руки і продукти харчування, а також побутовим шляхом. Людина може не хворіти і водночас бути носієм вірусу. Це захворювання може протікати в стертій або безсимптомній формі. У дітей сприйнятливість до вірусу дуже висока. Поки залишається хоч одна уражена вірусом дитина, ризику зазнають діти в усьому світі. Найнебезпечніший вік – до 5 років.

Вірус стійкий до зовнішніх впливів. Він виживає після висушування та заморожування. На нього не діють травні соки, хіміопрепарати та антибіотики. До 100 діб вірус поліомієліту зберігається у воді та до 6 місяців у фекаліях. Його здатні нейтралізувати УФ-промені, засоби для дезінфекції та висока температура (кип’ятіння).

Вірус уражає нервову систему (найчастіше сіру речовину спинного мозку). Також запалюються носоглотка та кишківник, тому захворювання можна переплутати з ГРВІ або кишковою інфекцією.

Поліовірус розмножується в кишечнику та глотці. Потім кровоносною системою переноситься до нервових клітин і руйнує їх. Це призводить до парезів і паралічів, іноді – міокардиту.

До 70% інфікованих хворіють безсимптомно, що ускладнює діагностику. Симптоми поліомієліту на початковій стадії нагадують симптоми ГРВІ чи грипу:

  • висока температура;
  • біль у горлі;
  • утома;
  • біль у животі;
  • нудота і блювання;
  • м'язові болі.

Такі симптоми тривають від 3 до 7 днів і зникають. Починається ураження нервової системи. Надалі поліомієліт залежно від форми може розвиватися по-різному, проявляються симптоми ураження спинного і головного мозку:

  • поколювання в ногах (парестезія);
  • менінгіт (приблизно в 1/25 випадків);
  • сильна слабкість або параліч кінцівок (1/200 випадків).

У найтяжчому випадку захворювання закінчується інвалідністю або смертю (2–10%).

Після одужання небезпека рецидивів залишається назавжди. Постполіомієлітний синдром виражається у слабкості, болю в м’язах і паралічі.

У вазі появи початкових ознак хвороби дитини потрібно проконсультуватися у фахівця. Її має оглянути лікар-педіатр. Пам’ятайте: поліомієліт у дітей дуже небезпечний.

Захворіти на поліомієліт можуть і дорослі, хоча це буває значно рідше. Найчастіше хвороба протікає в легкій формі, але трапляються й тяжкі наслідки.

Симптоми в дорослих зазвичай нагадують ГРВІ:

  • біль у горлі;
  • нежить;
  • кашель.

Рідше виникають діарея, блювання, біль у животі. Така симптоматика спостерігається в середньому тиждень або навіть менше.

Під час лікування поліомієліту обов'язкова госпіталізація. Хворому призначають знеболювальні та теплові процедури. Також застосовується комплексне відновне лікування. Легкі форми поліомієліту без ураження нервової системи минають безслідно. Після паралітичного поліомієліту функції організму відновлюються не завжди.

Єдиний спосіб профілактики поліомієліту – вакцинація.

Підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету (БЖД населення)

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»