Редакція журналу «Охорона праці»

Подвійна загроза від кліщів

26.05.2021

Кліщі – малопомітні істоти. Вони дуже небезпечні, адже можуть передавати вірус кліщового енцефаліту. Зиму кліщі пережидають під опалим прілим листям у стані заціпеніння, а навесні, щойно починає пригрівати сонечко, терпеливо підстерігають свою жертву, затаївшись на стеблах трави, гілках кущів. Дуже активні кліщі в другій половині травня (коли тепло й волого), особливо вранці й увечері: до 11 і після 17 години. Живляться вони кров’ю тварин і людей. Для людини зустріч з цими паразитами може обернутися трагедією.

Кліщовий енцефаліт – ураження нервової системи. Починається захворювання приблизно за два тижні після того, як вірус потрапив у кров. Температура підвищується до 39–40 градусів, з’являється біль у м’язах, пітливість, різь в очах. Все це схоже на симптоми грипу, тому люди часто не звертаються до лікаря вчасно, і хвороба прогресує. Унаслідок ураження нервової системи настає параліч м’язів обличчя, шиї, плечей, рук, ніг. Наслідки енцефаліту нерідко змушують хворого взятися за милиці або придбати інвалідний візок. У разі паралічу дихальних шляхів настає смерть. На жаль, специфічних методів лікування цієї хвороби немає. Найнадійніший захист – профілактика.

  • Зробіть щеплення. Вакцинацію потрібно пройти всім, хто пов’язаний з роботою в лісі з весни до середини осені або вирушає в похід до лісу, грибникам, мисливцям. Вакцинацію потрібно закінчити не пізніше ніж за три тижні до виходу до лісу, щоб в організмі встиг виробитися специфічний імунітет проти вірусу енцефаліту.
  • Одягайтеся на прогулянку до лісу так, щоб максимально закрити тіло. Штани заправте у взуття, одягніть сорочку з глухим комірцем та еластичними манжетами, волосся приберіть під шапку, панаму або хустину, найкраще вдягти куртку з капюшоном.
  • Повернувшись з лісу, ретельно огляньте одяг, чи не принесли ви на ньому кліщів, попросіть уважно обдивитися вас когось із домашніх – ви могли і не відчути кліща. Якщо гуляли в лісі з собакою, огляньте також його – кліщі можуть переповзти з її шерсті на людей, одяг, постільну білизну.

Що робити, якщо виявили кліща

  • Одразу зніміть його різким рухом вперед і вгору (приблизно під кутом 45 градусів до поверхні тіла) і не пінцетом, а пальцями, узявши паразита якомога ближче до шкіри. Перевірте, чи не залишився в ранці хоботок, обробіть її спиртом або йодом.
  • Кліща не викидайте, а загорніть у мокру тканину й фольгу. Можна помістити ганчірку з кліщем у щільно закриту посудину. Не гаючи часу, зверніться у відділ санепідемнагляду, де визначать, чи заражений кліщ вірусом. Якщо результат буде позитивним, вам введуть протиенцефалітний гамма-глобулін, який запобігає розвитку хвороби. Але зробити це слід не пізніше ніж через три дні після укусу, а ліпше – раніше.

Кліщ може інфікувати не лише вірусним енцефалітом. У його слині може міститися спірохета борелія, яка спричиняє хворобу Лайма. Симптоми початкової стадії хвороби такі ж, як і в енцефаліту. Також з’являється почервоніння у формі кола на місці укусу. Не відкладайте звернення до лікаря, адже якщо не провести лікування, прояви хвороби можуть зникнути, людина почуватиметься ніби здоровою, а хвороба набуде хронічної форми і до певного часу не буде проявлятися. І тільки через місяць може загостритися у вигляді ішемічної хвороби серця, акродерматиту або захворювання нервової системи. На відміну від кліщового енцефаліту, хворобу Лайма лікують антибіотиками.

Підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету
(БЖД населення)НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»