Редакція журналу «Охорона праці»

Питний режим улітку

19.08.2022

Якщо ви дбаєте про своє здоров’я, то, напевно, знаєте, наскільки важливий питний режим. Є думка, що людина повинна випивати щодня не менше як 2 л води. Насправді ці цифри занадто узагальнені. Раціональніше використовувати формулу: 30 мл води помножити на вагу для жінок і 40 мл води помножити на вагу для чоловіків.

Споживання води в спекотні дні має перевищувати норму, як мінімум, на 1 літр, адже вода – природний спосіб охолодження організму. Улітку багато рідини виводиться через пори у вигляді поту. Суха поверхня шкіри може ввести в оману. За високої температури повітря піт швидко випаровується.

Правильний питний режим у спекотну погоду допоможе:

  • захистити шкіру від пересихання і зберегти молодість;
  • вивести шкідливі речовини з організму;
  • унеможливити зневоднення і тепловий удар.

Візьміть за правило!

У літню пору завжди тримати пляшку чистої питної води при собі. Як тільки ви відчуєте спрагу, втому, сухість у роті або інші ознаки зневоднення, негайно робіть кілька ковтків.

Випивайте 1-2 склянки води вранці, за пів години до сніданку. Це поповнить нічні втрати рідини в організмі.

Через пів години-годину після сніданку потрібно випити ще 0,5 л рідини. У літній період просто замініть чашку ранкової кави склянкою води.

Як правильно пити воду?

Найбільш оптимальний час прийому рідини – за пів години до і після їжі. Якщо температура повітря зашкалює і вам постійно хочеться пити, не стримуйте себе. Терпіти спрагу – неприпустимо!

Чим втамувати спрагу?

Відмовтеся від солодких напоїв, чорного чаю і кави. Пийте чисту воду, зелений чай або несолодкі фруктово-ягідні компоти. І пам’ятайте: що більше перебувайте під прямими сонячними променями, то більше рідини слід споживати.

Люди, які проводять дні в офісі під кондиціонером, можуть і не відчути різниці в сезонній роботі організму. А ті, хто постійно на свіжому повітрі, повинні подбати про регулярне поповнення водного балансу.

Дотримуючись питного режиму, ви завжди будете підтримувати правильне функціонування організму, що забезпечить вам добре самопочуття і гарний зовнішній вигляд.

Матеріал підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету (БЖД населення)
НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»