Редакція журналу «Охорона праці»

Після локдауну: нові санітарні норми для шкіл

21.01.2021

Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, затверджений наказом МОЗ від 25.09.2020 № 2205, набув чинності 1 січня 2021 р. Дотримання його вимог є обов’язковим при облаштуванні приміщень у школах всіх типів, зокрема у приватних.

 

Водночас втратили чинність Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу (ДСанПіН 5.5.2.008-01), які діяли до цього часу.

Головне нововведення – новий Санітарний регламент враховує інтереси дітей з особливими потребами, зокрема щодо обладнання кабін у санвузлах, робочих місць, їдалень та інших місць.

Документ містить санітарно-гігієнічні норми влаштування території школи, її будівлі та навчальних приміщень, визначає, як безпечно організувати освітній процес та роботу з технічними засобами, водопостачання, водовідведення та опалення, повітряно-тепловий режим, природне та штучне освітлення, харчування, медичне обслуговування, як контролювати шуми й вібрацію.

Усі співробітники шкіл повинні проходити профілактичні МЕДИЧНІ ОГЛЯДИ. У разі порушення термінів їх проходження таких працівників не повинні допускати до школи і залучати до освітнього процесу.

Інші зміни в школах стосуються інтернету, оновлених принципів харчування, вимог до шкільних меблів, наявності туалетів всередині шкіл.

Технічне обладнання

У кабінеті інформатики робоче місце учня облаштовується персональним комп’ютером з монітором з діагоналлю не менше 15 дюймів, системним блоком, відокремленими клавіатурою та «мишею», столом і стільцем.

ЗАБОРОНЕНО використовувати екрани, сконструйовані на телевізійних електронно-променевих трубках.

Замість комп’ютера можна використовувати ноутбуки з екраном діагоналлю не менше 14 дюймів, відокремленою клавіатурою та «мишею».

Не дозволяється одночасна робота за одним комп’ютером двох і більше учнів.

Інтернет

Дозволено дротове й бездротове підключення до мережі інтернет. Якщо використовується бездротове підключення, Wi-Fi-роутери повинні розміщуватися на висоті не менше ніж 2 метри від підлоги та вимикатися в позанавчальний час.

Час роботи з комп’ютерами

Регламент визначає час безперервної роботи учнів з технічними засобами (комп’ютерами, планшетами тощо):

  • для учнів 1 класу – не більше 10 хвилин;
  • для учнів 2–4 класів – не більше 15 хвилин;
  • для учнів 5–7 класів – не більше 20 хвилин;
  • для учнів 8–9 класів – 20–25 хвилин;
  • для учнів 10−11 (12) класів на першій годині парних занять – до 30 хвилин, на другій годині занять – до 20 хвилин.

ОБОВ’ЯЗКОВА УМОВА під час роботи учнів з технічними засобами: учитель повинен чергувати практичну й теоретичну частини навчального заняття.

Під час уроку після роботи з технічними засобами учні обов’язково мають робити вправи для профілактики зорової та статичної втоми. Ці вправи наводяться в додатку 3 до Санітарного регламенту.

Навчання у дві зміни

Згідно з новим Санітарним регламентом, навчання учнів І–ІV класів має організовуватися тільки в першу зміну.

Скасована вимога про навчання лише в першу зміну випускних та класів компенсуючого навчання.

Організація харчування

Встановлено перелік харчових продуктів, які заборонено продавати в шкільних буфетах і автоматах (чіпси, сухарики, солодощі та інші снеки). Це, зокрема, продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачі, підсилювачі смаку та аромату, консерванти. Крім того, діятиме низка обмежень щодо вмісту солі, цукру і жирів.

Заборонено продаж продуктів з рослинними жирами, непастеризованих соків, кави та кавових напоїв, енергетичних напоїв тощо.

Також встановлена група харчових продуктів, які повинні бути в шкільному раціоні щодня: злакові, овочі, фрукти, ягоди та молочні продукти.

Вперше буде врегульовано питання харчування дітей з особливими потребами. Якщо у дитини є довідка від сімейного лікаря або педіатра про дієтичні потреби, то в школі повинні надати окреме харчування саме для цієї дитини.

Прибирання школи учнями

За старими правилами учні ІІ–IV класів могли брати участь у прибиранні території школи, а учні V–XII класів – у генеральному та щодобовому поточному прибиранні ділянки (підмітати, очищувати від снігу, саджати дерева). У новому регламенті цей дозвіл зник, є лише правило: під час самообслуговування учні повинні тримати власне робоче місце в чистоті, прибирати за собою сміття.

Робота із самообслуговування має проводитися за участю педагогічних та/або медичних працівників і не перевищувати 1 годину на тиждень.

Також учням V–XI (XII) класів дозволено поливати рослини та робити вологе прибирання без миючих і дезінфікуючих засобів поверхонь навчальних приміщень (крім вікон і підлоги).

Учням заборонено виконувати небезпечні для їхнього життя та здоров’я роботи, зокрема ті, через які вони можуть заразитися інфекційними хворобами.

Вимоги до меблів

Види меблів використовуються залежно від призначення навчальних приміщень. Це одномісні та двомісні робочі столи учнів, стільці зі спинками різних ростових груп, регульовані одномісні та двомісні робочі столи учнів та стільці зі спинками, лабораторні столи, дошки, відкриті та закриті шафи, стелажі, вітрини тощо. Меблі не повинні мати гострих кутів, сколів тощо.

У кожному навчальному приміщенні має бути 2–3 розміри меблів.

Учнів, які часто хворіють на простудні захворювання, ревматизм, ангіни, рекомендується розміщувати в третьому ряду від вікна, ближче до внутрішньої стіни.

Документ також пропонує не менше двох разів на рік пересаджувати учнів в інші ряди для профілактики порушень зору і слуху.

Туалети всередині школи

У всіх навчальних закладах мають бути облаштовані внутрішні теплі туалети. Це мають забезпечити власники закладів, органи місцевого самоврядування. В туалетах мають бути паперові або електрорушники, рідке мило та туалетний папір.

Встановлюються нові вимоги до облаштування кабін туалетів окремо для хлопців і дівчат.

За загальне дотримання вимог Санітарного регламенту відповідає засновник або засновники закладу освіти та його керівник. Щоденно контролює дотримання регламенту керівник та медичний працівник закладу освіти (якщо медичного працівника немає – ті, кого визначає своїм наказом керівник закладу освіти).

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»