Редакція журналу «Охорона праці»

Перевіряємо дитячі майданчики

23.03.2023

Стан дитячих майданчиків після зими часом вражає: оголені цвяхи, гострі штирі, діряві дитячі гірки та прогнилі сидіння гойдалок. Вчасний огляд і ремонт цих об’єктів допоможе запобігти біді. Як вберегти дитину від травм на майданчику?

Тіньовий навіс

Травмувати дітей можуть пошкоджені стіни, дах та підлога.

Стіни й опори тіньового навісу за зиму можуть потріскатися. Зазвичай це відбувається через просідання фундаменту або перепад температур.

Для оцінки поверхню навколо виявленої тріщини очистіть від облицювання або штукатурки і встановіть маяк – наприклад, наклейте поперек тріщини паперову стрічку. На ній напишіть дату встановлення. Якщо за тиждень стрічка порветься – тріщина збільшується. У такому разі косметичний ремонт не допоможе.

Обов’язково перевірте стійкість опорних конструкцій навісу. Якщо стовпи або стіни відхиляються від осі за вертикаллю, коли на них спирається доросла людина, слід зміцнити бетонну основу або підтягнути вузли кріплення.

Навіс може похилитися під власною вагою. Це трапляється, коли просідає фундамент, зруйнувалися вузли кріплення або під час танення снігу вимило ґрунт.

Поширені проблеми – ями, розломи, горби на підлозі тіньового навісу. Таку підлогу слід негайно замінити, адже діти можуть спіткнутися, впасти і травмуватися.

Перевірте, чи є пошкодження на даху споруди, зокрема тріщини та дірки. Якщо пошкоджено понад 15% покрівлі, її потрібно замінити.

Якщо швидко відремонтувати споруду неможливо, слід тимчасово обмежити прогулянки на майданчику, який до неї прилягає. Потім відремонтувати навіс. Ремонті роботи можуть виконати як працівники дошкільного закладу, так і підрядники. Якщо споруда стара й має багато пошкоджень, ремонтувати її не доцільно, такий навіс демонтують.

Дерева

Під час огляду дерев треба звернути увагу на сухі й надломлені гілки, оголені корені. Вимивання ґрунту під час танення снігу, земельні роботи оголюють і пошкоджують корені дерев, об які дитина може спіткнутися. За такого пошкодження послаблюється природна підтримка стовбура, і в разі сильного вітру чи під вагою листя дерево може впасти.

Причиною тріщин і порожнин у стовбурі й великих гілках дерев є часті перепади температур. Безпечність таких дерев залежить від співвідношення площі здорової деревини та кількості порожнин. Якщо здорової деревини мало, рано чи пізно вона не витримає ваги крони, і дерево впаде. Небезпечними є також сухі, ламкі гілки, які не гнуться від вітру. Вони можуть відламатися і впасти в будь-який момент.

Іноді великі гілки ростуть вертикально з одного місця на стовбурі. Між ними утворюється кишеня. Вона не надто міцна і створює ефект клина. Навіть під час легенького вітру ці гілки можуть відламатися.

Особливо уважно слід поставитися до гілок, що торкаються електродротів, можуть впасти на лінії електропередач. Дроти, що провисли під вагою гілок, також небезпечні.

Потрібно вжити таких заходів:

  • перемістити об’єкт (ігрове обладнання, лавки тощо), на який може впасти гілка або дерево. Відтак огородити небезпечну ділянку й заборонити там прогулянки.
  • зміцнити дерево – зробити штучну опору слабким гілкам або стовбуру дерева. Для цього можна використати болти, троси, кабелі, скоби, металеві підпори тощо.
  • зрізати або викорчувати небезпечне дерево – одержати дозвіл на зрізання аварійних дерев, за яким звернутися до спеціальних служб.

Паркан

Під час огляду паркану потрібно звернути увагу на секції, що просіли, хитання опорних стовпів. Конструкція паркана має бути чітко вертикальною по всій довжині. Нахил окремих секцій паркана у внутрішню або зовнішню сторону – ознака його нестійкості.

Причиною просідання окремих секцій паркана є неякісно виконані монтажні роботи опорних стовпів або вимивання ґрунту з-під їх основи. До того ж нижня частина опорних стовпів паркана, що найбільше контактує з вологим середовищем, схильна до корозії та може прогнити. Якщо діри й тріщини з’явилися біля основи стовпів, їх слід замінити.

Паркан має витримувати велике навантаження. Його призначення – не лише контролювати вхід на територію навчального закладу, а й перешкоджати в’їзду машин, наприклад, під час ДТП. Тому якщо опорні стовпи хитаються, їх потрібно замінити.

Часто внаслідок корозії прути паркана випадають й утворюються дірки. У цих дірках може застрягнути дитина. Також крізь них на територію заходитимуть тварини.

Зварювальні шви мають бути гладкими, а прути й арматура не повинні виступати гострими частинами.

Щоб знизити ризик травмування дітей і дорослих через пошкодження паркана, його слід негайно відремонтувати. Зварювальні роботи й фарбування парканів проводять тільки тоді, коли дітей у дошкільному закладі немає.

Паркан має бути промислового виготовлення. Не можна встановлювати саморобні конструкції. Вони збільшать імовірність травмування дітей через непридатний матеріал або спосіб установки.

Отже, безпека дітей і дорослих під час перебування на території дошкільного закладу цілком залежить від того, наскільки якісно будуть оглянуті всі споруди та конструкції, а також чи вчасно проведено ремонтні роботи.

Матеріал підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету (БЖД населення) НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»