Редакція журналу «Охорона праці»

Перерозподіл функцій

26.05.2023

У Комітеті Верховної Ради України з питань со­ціальної політики та захисту прав ветеранів відбулося засідання круглого столу на тему «Перспективи та напрями реформування Державної служби України з питань праці».

Заступниця міністра економіки України Тетяна Бережна повідомила про розробку проєкту закону щодо розмежування повноважень центральних органів виконавчої влади у сфері промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами, здійснення державного гірничого нагляду, здійснення держнагляду за додержанням вимог законодавства про працю та зайнятість населення.

Цей законопроєкт дасть змогу здійснити перерозподіл функцій між центральними органами виконавчої влади, зокрема щодо:

  • поводження з вибуховими матеріалами та здійснення державного гірничого нагляду;
  • проведення технічного розслідування обставин і причин виникнення аварій, пов’язаних із використанням газу в побуті;
  • реєстрації та обліку виcокотоннажних транспортних засобів та інших технологічних транспортних засобів;
  • дотримання законодавства про рекламу.

«Законопроєкт передбачає передачу цих непрофільних для Державної служби України з питань праці політик до інших органів виконавчої влади, зокрема, до МВС, Міненерго, Держгеонагляду, Держспоживслужби. У березні 2023 року проєкт законодавчої ініціативи був схвалений урядом, – повідомила Тетяна Бережна».

Голова Державної служби України з питань праці Ігор Дегнера у своєму виступі зазначив, що плинність кадрів серед інспекторів праці щороку становить близько 20%, зокрема, через неконкурентність рівня оплати праці інспектора. Так, заробітна плата новопризначеного інспектора без стажу державної служби на сьогодні – 5296 грн.

           За інф. ligazakon.net

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»