Редакція журналу «Охорона праці»

Переохолодження: профілактика і допомога

24.11.2021

Якщо організм втратить більше тепла, ніж виробляє, що може статися у разі довгого перебування в умовах зниженої температури та високої вологості повітря, в одязі не за погодою і навіть просто тісному одязі або взутті, – настає переохолодження організму.

Легкий ступінь переохолодження: температура тіла знижується до 32–34 градусів. Шкіра стає блідою, з’являються озноб, сироти. Артеріальний тиск залишається нормальним, якщо підвищується, то незначно. За легкого переохолодження вже можливі обмороження різних ділянок тіла, 1–2 ступеня.

Середній ступінь переохолодження: температури тіла знижується до 29–32 градусів. Пульс значно сповільнюється – до 50 ударів на хвилину. Шкіра стає синюшною, на дотик холодною. Знижується артеріальний тиск, а дихання стає неглибоким і нечастим. Часто виникає сонливість. Дозволяти спати в таких умовах не можна категорично, тому що вироблення енергії під час сну знижується, людина в такому стані може загинути. На цій стадії переохолодження можливі обмороження 1–4 ступеня.

Тяжкий ступінь переохолодження: температура тіла стає нижчою за 31 градус. Людина непритомніє, пульс сповільнюється до 36 биття в хвилину. Часто виникають судоми і блювання. Дихання стає рідким – до 3–4 на хвилину. Відбувається гостре кисневе голодування головного мозку. Обмороження на цьому ступені переохолодження дуже важкі, і якщо не надати негайної допомоги, настане смерть.

Перша допомога

Потерпілого потрібно помістити в тепле приміщення, зняти промерзлий одяг і взуття, і зігріти, бажано у ванні з теплою водою, яку потрібно доводити до температури тіла (37 градусів) поступово, протягом 15 хвилин. Після ванни розтерти тіло горілкою, до появи чутливості шкіри. Добре закутати, дати гарячого пиття – чаю, молока, киселю або морсу (але не кави і не алкоголю, вони спричиняють різке розширення кровоносних судин, що загрожує їх розривами, внутрішніми крововиливами та порушенням роботи серця). У разі глибокого переохолодження потрібно штучне дихання, зігрівання у ванні і терміновий виклик лікаря.

Швидку допомогу потрібно викликати якщо:

  • під час відігрівання посилюється біль, а пальці залишаються холодними і блідими;
  • на шкірі з’явилися пухирі;
  • у потерпілого сповільнилося дихання, з’явилася сонливість і млявість, сильний дрож і сплутаність свідомості;
  • площа ділянки обмороження значна – перевищує площу долоні;
  • сильне переохолодження або обмороження сталося у дитини або літньої людини.

Зазвичай переохолодження організму безслідно не минає, адже захисні сили організму від перенесеного стресу знижуються. Під час переохолодження організму будь-якого ступеня тяжкості створюються сприятливі умови для прояву гострих респіраторних захворювань, розвиваються органічні зміни в головному мозку і судинах. Але найсерйознішим наслідком переохолодження можна вважати обмороження.

Профілактика

  • У холодну погоду потрібно одягатися тепло та багатошарово – між шарами одягу тепло утримується за рахунок повітря.
  • Не носіть тісний одяг та взуття.
  • Якщо є змога, щогодини заходьте погрітися у приміщення.
  • Металеві прикраси на холоді носити не рекомендується, бо виникає ризик переохолодження ділянок шкіри, яких вони торкаються.
  • Не використовуйте зволожуючий крем незадовго перед виходом на вулицю, це збільшує ризик переохолодження.
  • Не виходьте на холод голодним.
  • Алкоголь сприяє переохолодженню, викликаючи втрату тепла, одночасно створюючи помилковий ефект зігрівання організму зсередини.
  • Куріння робить більш уразливими кінцівки, тому що зменшує циркуляцію вкрові в дрібних судинах.
  • Як тільки кінцівки почали замерзати, негайно починайте рухати ними, інакше переохолодження посилиться, і пізніше рухатися стане боляче та з’являться пошкодження шкіри.
  • Загартовування організму запобігає його переохолодженню.

Підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету (БЖД населення) НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»