Редакція журналу «Охорона праці»

Пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями

17.03.2022

Що робити, якщо в аптеці не продається призначений лікарем препарат і немає можливості оперативно зв’язатися з лікарем? Рекомендації підготувала лікар-кардіолог вищої категорії Анна Солощенко за підтримки проєкту «Меддопомога під час війни» агенції One Health та Україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я».

«Не можу знайти призначений препарат, який приймаю на постійній основі. Що робити?» , – запитують пацієнти.  Потрібно знайти замінник  цього препарату.

  1. Візьміть упаковку препарату, який потрібно замінити. На кожній упаковці ліків великими літерами написана торгова назва препарату.
  2. Подивіться на назву маленькими літерами під великою назвою препарату на упаковці – це діюча речовина. Таку саму діючу речовину випускають і інші виробники.
  3. Питайте у фармацевта або волонтерів (залежно від того, який у вас доступ до ліків) будь-який препарат із такою речовиною.

ЗАМІННИКИ ПРЕПАРАТІВ, ЯКІ НАЙЧАСТІШЕ ШУКАЮТЬ ПАЦІЄНТИ

Основний препарат: леркамен

Діюча речовина: лерканідипін

Лерканідипін будь-якого виробництва: лерканідипін тева, занідіп, ванлерк тощо. Якщо не можете знайти ці замінники, шукайте діючу речовину амлодипін будь-якого виробництва (із розрахунку: 20 мг лерканідипіну приблизно дорівнює 10 мг амлодипіну).

!!! Амлодипін не підійде людям, у яких є ниркова недостатність, і тим, у кого були набряки через цей препарат.

!!! Верапаміл, діакордин, ніфедіпін не є замінниками леркамену

Основний препарат: конкор

Діюча речовина: бісопролол

Можна замінити будь-яким препаратом із діючою речовиною бісопролол.

Є значний дефіцит комбінованих ліків, тобто тих, у складі яких є 2 або 3 діючі речовини. Такі препарати можна замінити 2–3 замінниками:

Основний препарат: ексфорж

Діючі речовини: амлодипіну бесилат і валсартан

Потрібно знайти обидві речовини, що є в ексфоржі: амлодипін (5 або 10 мг) і валсартан (160 мг).

Основний препарат: ексфорж Н

Діючі речовини: амлодипін, валсартан, індамапід

Потрібно знайти всі три речовини, що є в ексфоржі Н: амлодипін (5 або 10 мг) і валсартан (160 мг), індамапід (якщо не знайдете – беріть 12,5 гідрохлортіазиду).

!!! Замінник, що містить всі три компоненти: тіара тріо.

!!! Замінник, що містить два компоненти: діокор (валсартан та гідрохлортіазид).

Якщо в аптеці вам пропонують щось зовсім інше – обов’язково зв’яжіться зі своїм лікарем або будь-яким лікарем-кардіологом, який зараз консультує дистанційно.

Ви можете проконсультуватися з лікарем, подзвонивши на гарячу лінію МОЗ 0 800 60 20 19 для отримання безкоштовної медичної консультації або до будь-якого кардіолога, контакти якого ви можете знайти тут – https://bit.ly/3tNHKhn

За матеріалами https://www.facebook.com/onehealthagency

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»