Редакція журналу «Охорона праці»

«Освіжили пам’ять»

13.11.2022

Від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну морські порти країни фактично тимчасово зупинили свою основну діяльність, деякі зазнали ракетних обстрілів, чотири порти окуповані. Нині, після домовленості на міждержавному рівні, вирішено питання розблокування роботи частини портів для експорту українського зерна. Тож для профілактики виробничого травматизму ГУ Держпраці в Одеській області організувало низку зустрічей із представниками підприємств морської галузі.

За сім місяців цього року на території морських портів Одещини сталося 12 нещасних випадків, серед них чотири зі смертельними наслідками. На території ДП «Ренійський МТП» два працівники загинули під час виконання робіт з перевантаження рідких нафтопродуктів; складач поїздів ДП «МТП «Южний» дістав численні травми, несумісні з життям; слюсар-ремонтник ПТУ ДП «МТП «Чорноморськ» дістав тяжку травму правого плеча; машиніст зернових навантажувально-розвантажувальних механізмів ТОВ «М. В. КАРГО» дістав травму правого стегна та ін.

Посадовці ГУ Держпраці нагадали про вимоги НПАОП 15.0-1.01-17 «Правила охорони праці для працівників, зайнятих на роботах зі зберігання та переробки зерна» та розповіли про причини травмувань працівників. А саме:

проведення робіт у приміщеннях, які не провітрюються;
відсутність під час виконання робіт на висоті перил або інших засобів, здатних захистити від падіння;
виконання робіт без наряду-­допуску;
несправність чи відсутність на норіях вибухорозрядників тощо.

Зважаючи на те, що працювати доводиться у складний час, люди не завжди можуть подолати внутрішню тривогу та занепокоєння. Це досить часто призводить до помилок та порушень вимог безпеки і, відповідно, до травмувань на робочих місцях.

Для запобігання порушенням ­вимог НПАОП під час виконання робіт зі збереження й переробки зерна та перевалки зернових вантажів представникам підприємств було рекомендовано здійснити низку заходів. Також були організовані зустрічі за участю посадових осіб ГУ Держпраці з керівниками суб’єктів господарювання, що працюють на території портів. У них взяли участь представники ДП «Одеський порт», ДП «МТП «Южний», ДП «МТП «Чорноморськ», «Бруклін-­Київ», «Укрелеваторпром», «Новотех-Термінал», «Порто-Сан» та інші.

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»