Редакція журналу «Охорона праці»

Охолоджуємо приміщення без кондиціонера

20.08.2021

1. Приміщення не повинно поглинати сонячні промені. Перший варіант вирішення проблеми – жалюзі. Білі пластини відіб'ють більшу частину сонячних променів. Можна також наклеїти спеціальну сонцезахисну плівку  на вікна.. Вона допомагає пережити спекотні дні тим, у кого вікна виходять на сонячну сторону. Інший варіант – наклеїти на вікна тонувальну плівку для автомобілів, можна скористатися харчовою фольгою або дзеркальним папером для упаковки подарунків. Білі штори з натуральних тканин непогано впишуться у будь-який інтер'єр і захистять приміщення від прямих сонячних променів. Однак доведеться їх тримати закритими майже весь день, щоб зберегти прохолоду.

2. Найкращий час для провітрювання рано-вранці, до сходу сонця, або пізно ввечері. Якщо є змога, тримайте вікна прочиненими всю ніч. А закривайте їх вранці – до настання спеки.

3. Зволожуйте повітря. Можна купити зволожувач і заливати в нього крижану воду. Якщо немає зволожувача, підійде звичайний пульверизатор. Не бійтеся бризнути трохи води на стіни, вікна, штори, меблі. Можете також розставити по квартирі ємності з прохолодною водою. Випаровуючись, вона буде охолоджувати повітря.

4. Побутова техніка, яка підʼєднана до електромережі, нагріває повітря. Тому відключайте усю техніку, якою не користуєтеся.

5. Замініть лампи. Найсильніше нагріваються лампи розжарювання, найменше – світлодіодні. І не вмикайте освітлення без потреби.

6. Вимкніть сушарку для рушників, бо вона теж нагріває повітря.

7. Вмикайте витяжку під час приготування їжі та приймання душу – вона прибере частину гарячого повітря і пари.

8. До перерахованих вище заходів порятунку від спеки можна додати ще один – саморобний кондиціонер. Заморозьте воду в пластикових пляшках і поставте їх перед вентилятором. Заморожена вода буде охолоджувати спекотне повітря, а вентилятор забезпечить його переміщення.

9. Простирадла можна охолодити в морозильній камері, а потім розвісити їх у кімнаті – це охолодить повітря. Ними можна накритися, щоб заснути. Доцільно замінити синтетичну постільну білизну білизною з натуральних матеріалів. Бавовна, льон і натуральний шовк добре вбирають вологу, пропускають повітря і дарують відчуття прохолоди.

10. Проводьте вологе прибирання 2–3 рази на день. Це не тільки охолодить повітря у квартирі, але і позбавить від пилу.

11. Зніміть килими. Вони накопичують пил, акумулюють і затримують тепло.

12. Ми знаємо, що тепле повітря піднімається вгору, а холодне залишається знизу, тож якщо ви вирішите полежати на підлозі – «виграєте» ще кілька градусів. Можна навіть спати на підлозі.

Важливо! Не забувайте охолоджувати свій організм. Пийте воду в потрібній кількості, приймайте прохолодний душ і постарайтеся скоротити раціон харчування. Носіть легкий одяг. Від одного варіанта охолодження зі списку буде небагато користі, але якщо виконати все, у приміщенні буде прохолодно навіть у сильну спеку.

Підготувала Наталія Груник, методист обласного методичного кабінету (БЖД населення) НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»