Фандєєв Олександр

Один фільм = 3 тисячі тонн вуглекислого газу

26.06.2024

Журнал уже розповідав про вплив на навколишнє середовище діяльності таких потужних компаній, як Microsoft, Google, або чат-бот зі штучним інтелектом ChatGPT, що споживають надмірну кількість води та електроенергії. Дослідники з Великобританії з’ясували, що виробничу діяльність потокових гігантів Netflix чи Apple TV+ також не можна назвати дружньою до довкілля. Вона завдає йому навіть більшої шкоди порівняно з традиційною кіноіндустрією. Ці платформи не тільки транслюють контент, а й виробляють власні фільми та серіали у рекордних кількостях. Наприклад, лише за один квартал 2020 р. Netflix завдяки сучасним технологіям випустив понад 1 тис. серій, при цьому виготовив за кордоном більше фільмів і серіалів, ніж у США.

Основною екологічною проблемою, яку виявили дослідники, є надмірне споживання енергії у процесі кіновиробництва, особливо під час експлуатації обладнання, зокрема приладів освітлення. А оскільки для вироблення електроенергії використовують переважно газ і вугілля, це призводить до значних викидів CO2 і посилює кліматичну кризу. Крім того, на навколишнє середовище негативно впливає транспорт, що часто долає великі відстані, але без якого не обійтися у виробництві фільмів і серіалів. Врахували дослідники й використання великими знімальними групами одноразових пластикових виробів, які потрапляють на звалища та в океани, де завдають непоправної шкоди довкіллю.

Учені дослідили, що виробництво одного фільму призводить до викидів приблизно 3 тис. тонн вуглекислого газу, що еквівалентно 300-кратній кругосвітній подорожі на автомобілі. У кіноіндустрії є усвідомлення впливу на навколишнє середовище, тому багато виробничих компаній упроваджують на знімальному майданчику енергоефективне освітлення, отримання енергії з відновлюваних джерел, зменшення відходів за допомогою перероблення та компостування, інші екологічні практики. Такі ініціативи є важливими кроками на шляху до більш екологічно чистої індустрії розваг.

За матеріалами ЗМІ, фото із інтернету

Журналіст Фандєєв Олександр