Редакція журналу «Охорона праці»

Очищуємо воду у домашніх умовах

15.03.2022

1. Кип'ятінням.

Ефективний та швидкий метод. Під впливом високої температури відбувається стерилізація води, паразити, більшість бактерій та вірусів гинуть, але для найкращого результату кип’ятити воду слід хоча б 5-10 хвилин. А для знищення вірусу Гепатиту А треба кип’ятіння має тривати близько пів години, сибірської язви – 60 хвилин.

Крім того, кип'ячена вода стає м'якшою, в ній зменшується кількість вільного хлору і небезпечних для здоров'я елементів і сполук. Кип'ятінням можна видалити з води солі заліза, свинцю, ртуті та інших важких металів.

Недоліки:

  • кип'ятіння витісняє кисень з води;
  • іони кальцію, магнію, натрію, калію вступають між собою в реакцію під впливом високих температур, унаслідок чого утворюються солі кальцію та інших елементів, які осідають у вигляді накипу на стінках посуду. Солі кальцію з часом можуть стати причиною утворення каменів в нирках, розвитку артрозу і артритів.
  • хлор та його сполуки, вступаючи під час нагрівання в реакцію з органічними сполуками, утворюють канцерогенні речовини.

2. Відстоюванням.

Водопровідну воду слід відстоювати протягом 8–12 годин (саме стільки часу потрібно для випаровування хлору та інших летючих домішок).

Для прискорення процесу випаровування шкідливих речовин рекомендується періодично помішувати воду.

Протеу відстояній воді зберігаються віруси, бактерії, паразити. Солі важких металів осідають на дні, тому за годину-півтори до закінчення очищення не рекомендується перемішувати воду.

Щоб отримати воду, очищену від важких металів, рекомендується акуратно перелити 2/3 рідини в іншу тару так, щоб осад залишився на дні.

3. Заморожуванням.

Заморожування – простий і ефективний метод, що дає змогу не тільки очистити воду від солей та інших шкідливих сполук, а й підвищити її якість, збагативши киснем.

  1. Пластиковий контейнер (не пляшку) або спеціальний пластиковий пакет для заморозки не до країв наповніть водою, пам'ятаючи, що під час заморожування вода розширюється. З цієї ж причини не можна використовувати скляну тару, яка може лопнути.
  2. Помістіть ємність з водою в морозильну камеру, або залишіть надворі, поки 2/3 її не замерзнуть.
  3. Злийте з ємності воду, що не замерзла, бо саме в ній містяться солі, які й гальмують процес заморожування.
  4. Лід, який залишився, розморозьте – це і є корисна тала вода.

4. Активованим вугіллям.

Активоване вугілля абсорбує різні шкідливі домішки та неприємні запахи. Саме вугільними фільтрами оснащені побутові фільтри для очищення води.

Для виготовлення вугільного фільтру знадобиться: активоване вугілля (50 таблеток), марля (або широкий бинт), вата, скляна банка (1 л), пластикова пляшка (1,5 л) з-під води.

Виготовлення тришарового фільтру:

  1. Відрізаємо дно пластикової пляшки і вставляємо її шийкою вниз в банку. Відрізаємо шматок марлі (20 × 20 см), в який загортаємо вату – це перший шар фільтра.
  2. Другий шар складається з подрібнених таблеток активованого вугілля, який ми загортаємо у вату.
  3. Третій шар, як і перший, з вати та марлі.

Важливо, щоб його шари прилягали щільно один до одного, тоді вода буде очищуватися не лише від шкідливих домішок і запахів, а також від механічних частинок та іржі.

Якщо немає змоги зробити такий фільтр, активоване вугілля з розрахунку 1 таблетка на літр води загорніть у марлю та занурте у воду на 6– 8 годин.

5. Сріблом.

Цей спосіб очищення води від бактерій, вірусів, хлору та інших шкідливих речовин практикували багато поколінь наших предків.

Очистити воду сріблом просто – досить помістити будь-який виріб зі срібла в ємність з водою на 8 – 10 годин.

Не використовуйте для очищення води колоїдне (або рідке) срібло. Воно, накопичуючись в організмі, призводить до отруєння.

Ще одним металом із дезінфекційними властивостями є мідь. Після чотирьох годин у контакті із металом вода очищується від заражених частинок. Однак присутність міді в рідинах робить із них отруйну речовину, тому зберігати воду в мідному посуді заборонено!

«Металічні» методи очищення води актуальні лише у випадку її зараження бактеріями та вірусами. Жорсткість води, інші метали, механічні домішки та пестициди ці методи не усунуть.

6. Кремнієм.

Ефективне, але довготривале очищення.

Знадобиться камінь вагою 5–10 г, придбати який можна в аптеці:

  1. Промийте кремній під теплою проточною водою.
  2. Помістіть камінь в скляну ємність з холодною проточною водою (5 г кремнію використовуйте для очищення 1 л води).
  3. Залиште воду настоюватися на 3 дні: важливо, щоб на ємність з водою не падали прямі сонячні промені, але й не рекомендується тримати рідину в темному місці.
  4. Після закінчення трьох днів акуратно перелийте воду в іншу ємність, залишивши на дні третини відстояної води, оскільки цей осад містить солі та домішки важких металів.

Камінь після кожного застосування ретельно промивати і регулярно очищати щіткою.

7. Шунгітом.

Цей мінерал притягує та абсорбує сполуки хлору, фенолу й ацетону, видаляє шкідливі мікроорганізми.

Для очищення літра води знадобиться 100 г шунгіту:

  1. Ретельно промийте камінь.
  2. Помістіть в ємність з водою кімнатної температури і залиште настоюватися.
  3. Спочатку вода набуде чорного відтінку, але поступово стане прозорою, а чорний мінеральний пил осяде.
  4. Уже за годину вода буде очищена від бактерій і нітратів, а через три доби набуде цілющих властивостей.
  5. Злийте настояну воду, залишивши на дні приблизно 3 см води.

Після кожного застосування камінь слід ретельно мити, раз на місяць чистити із застосуванням щітки, а раз на півроку - міняти.

На відміну від кремнієвої, у води, очищеної за допомогою шунгіту, є протипоказання: схильність до тромбоутворення, онкологічні захворювання та схильність до їх розвитку, підвищена кислотність, хвороби в стадії загострення.

8. Лікарськими засобами.

Антибактеріальні засоби, на кшталт розчину йоду та перманганату калію, у правильних пропорціях здатні вбити паразитів та бактерії й не зашкодити організму. Йоду достатньо 3–5 крапель на літр води, безпечна концентрація перманганату калію – 0,1%. Такі методи варто використовувати з обережністю та лише у крайньому разі – навіть легке передозування цих засобів призводить до опіків, отруєння та ін.

9. Народними засобами.

Вода, очищена гронами горобини, смачна і приємно пахне. Деякі експерти застосування горобини за ефективністю порівнюють з очищенням води сріблом або активованим вугіллям.

Для очищення води просто опустіть ретельно вимите гроно стиглої горобини в ємність з водою. Природні антибіотики, на які багата ця рослина, за 3 години знищать бактерії.

Замість грон горобини для очищення води можна застосовувати лушпиння цибулі, листя черемхи та гілки ялівцю, але тоді, щоб очиститися, вода повинна настоюватися не менше як 12 годин.

Важливо. Для посилення ефекту рекомендується після настоювання проціджувати воду.

За матеріалами https://gazeta.ua/, https://www.akvantis.com.ua/

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»