Редакція журналу «Охорона праці»

Обприскуємо сад безпечно

25.05.2022

Однією з важливих робіт на присадибній ділянці є обприскування саду. Щоб воно було корисне рослинам та не нашкодило садівникові, важливо дотримуватися правил безпеки й придбати спеціальне захисне екіпірування.

Працювати з хімікатами, змішувати їх, завантажувати в обприскувач і мити його слід тільки в гумових рукавичках.

Агресивні хімічні випаровування або пил від порошкових складників легко потрапляють на слизову оболонку рота й носа, а під час глибокого вдиху – у легені. Захиститись від них допоможе надійний респіратор зі змінними фільтрами, які слід регулярно міняти.

Очі варто захистити спеціальними окулярами або маскою.

Не можна обприскувати сад у відкритому одязі та взутті – подбайте про максимально закритий одяг. Найкраще рішення – захисний комбінезон та гумові чоботи.

Під час обприскування саду хімікатами заборонено курити, їсти чи пити.

Після роботи рекомендується помитися у душі – навіть у захисному екіпіруванні на шкіру й волосся можуть потрапити хімічні речовини, які потрібно якнайшвидше змити з милом.

Обприскувач мийте після кожного використання, ретельно очищаючи бак, трубки та форсунки. Останні заслуговують на особливу увагу – у разі неналежного догляду вони забиваються.

Невикористаний розчин та упаковки слід утилізувати згідно з інструкцією до певної хімічної речовини, не залишати для повторного застосування, адже під час зберігання у ньому можуть статися непередбачені хімічні реакції, внаслідок чого суміш втратить ефективність або навіть стане небезпечною для рослин.

Матеріал підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету (БЖД населення)
НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»