Редакція журналу «Охорона праці»

Оберіть професію

14.07.2022

У найближчі 10–20 років, через масові руйнування окупантами інфраструктури нашої держави та ризики подальшої збройної агресії з боку рф, професії у сфері охорони праці та цивільної безпеки будуть посідати перші місця у рейтингу затребуваності професій в Україні.

Хто такий «фахівець з охорони праці»?

Якщо ви шукаєте кар’єру, де можете реально змінити життя людей, охорона праці – чудовий варіант.

Ця робота безпосередньо стосується захисту та збереження життя людей. Фахівці з охорони праці роблять робочі місця безпечнішими, здоровішими та приємнішими. За підрахунками експертів, у середньому людина проводить на роботі протягом життя 90 тис годин! Уявіть, як може вплинути політика з охорони праці роботодавця на якість життя працівників.

Охорона здоров’я та безпека праці – це широка галузь, яка зосереджується на фізичному, психічному та емоційному благополуччі людей на роботі. Це неймовірно важлива сфера діяльності, присвячена захисту життя.

За сучасними вимогами, фахівець з охорони праці – це той, хто збирає й аналізує інформацію про робоче середовище та процедури для забезпечення безпеки на робочому місці для працівників підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності.

Якщо ви хочете отримати професію, де зможете впливати на ефективність роботи організації, тоді вам варто подумати про кар’єру в галузі охорони праці. Адже роль управління охороною здоров’я та безпекою містить не тільки збереження здоров’я та безпеки працівників, а й безперебійну ефективну роботу бізнесу та його прибутковість. Фахівці з питань охорони праці є основоположними для сучасного бізнесу та відіграють ключову роль у запобіганні травматизму на виробництві, погіршенню здоров’я та смерті, щодня керуючи ризиками, з якими стикаються працівники. Вони допомагають організаціям дотримуватися законодавчих вимог, а також стимулюють бізнес-процеси та культуру для створення стійкої, здорової та продуктивної робочої сили.

Охорона праці – це чудова кар’єра, якщо у вас є певні навички для роботи та бажання зробити світ праці кращим. Завдяки цій посаді ви захищаєте працівників і забезпечуєте їм безпечне робоче середовище.

Фахівці з охорони праці стежать, щоб робочі місця були безпечними для працівників. Вони гарантують, що керівники дотримуються закону, проводячи інспекції, розслідуючи нещасні випадки, проводячи навчання та накладаючи штрафи, якщо робоче місце не відповідає нормам. Професіонали на цій посаді консультують з питань безпеки на робочому місці, проводять оцінку та пропонують рекомендації щодо поліпшення умов праці працівників.

Ця робота пропонує прямий і дуже важливий спосіб поліпшити життя людей у вашій громаді. Робота важлива, вражаюча та складна.

Кар’єрні можливості для фахівців з ОП

Щороку тисячі українців дістають травми або гинуть від нещасних випадків на виробництві. Як державний, так і приватний бізнес дуже мотивовані зменшувати цю кількість. Недотримання законодавства про охорону праці може призвести до великих штрафів, закриття бізнесу та судових позовів. Через це є попит на кваліфікованих спеціалістів з охорони праці по всій країні та в державах ЄС. Конкурентоспроможна заробітна плата є ще одним потужним стимулом почати кар’єру в цій сфері.

У кожній галузі економіки є можливості кар’єрного зростання у сфері охорони праці. Серед варіантів уряд, виробництво, нафтохімія, лісове господарство, гірництво, будівництво, сфери послуг і торгівлі, охорона здоров'я та освіта, транспорт та інші сфери.

Фахівці з охорони праці працюють у приватному та державному секторі. Скрізь, де є робочі місця, які потрібно перевіряти, і працівники, яких потрібно захистити, ви знайдете роботу.

За українським класифікатором професій, фахівці з охорони праці можуть працювати на таких посадах: інспектор з охорони праці, інженер з охорони праці, інженер з техногенно-екологічної безпеки, інженер з вентиляції, страховий експерт з охорони праці, експерт з умов праці, начальник відділу охорони праці та ін.

За європейським класифікатором професій, фахівці з охорони праці можуть працювати за професіями: інспектор з охорони праці, спеціаліст з охорони праці, координатор з охорони праці, менеджер з надзвичайних ситуацій, менеджер з охорони праці та ін.

Переваги кар’єри у сфері безпеки праці та охорони здоров’я (охорони праці):

  • це глобальна професія, з якою можна працювати по всьому світу в будь-якій галузі;
  • задоволення від роботи та відчутні результати, адже фахівці з охорони праці можуть змінювати на краще життя людей;
  • ця професія стала ще важливішою від початку пандемії, у зв’язку з чим підприємства та організації більше інвестують у безпеку та гігієну праці;
  • фахівці з охорони праці класифікуються як професіонали бізнесу;
  • основні принципи охорони праці легко зрозуміти, зокрема такі поняття, як оцінка ризику та ієрархія мір контролю;
  • кар'єра в галузі охорони праці – це щодня нові виклики, тому вона ніколи не буде нудною;
  • постійне отримання нових навичок згідно з найсучаснішою моделлю компетенцій з безпеки праці та охорони здоров’я IOSH (Institution of Occupational Safety and Health), в якій зібрано в єдину систему усі потрібні сучасному фахівцю знання, навички та поведінкові моделі.

Якості, які повинен мати та розвивати успішний фахівець з охорони праці

  • Фізична витривалість: повинен подорожувати, бути довгий час на ногах та бути готовим працювати у важких умовах (наприклад, шахти, тунелі та ін.).
  • Комунікація: повинен вміти спілкуватися та взаємодіяти з персоналом на всіх рівнях організації, бути чуйним та здатним зрозуміти потреби різних груп працівників від початкового рівня до керівників вищої ланки. Адже саме комунікативні навички мають вирішальне значення для ефективної розмови з керівниками та співробітниками про небезпеку на робочому місці та вибору методів профілактики.
  • Технічні здібності. Повинен розуміти, як працює підприємство, застосувати знання про процеси та процедури на робочому місці для розробки рішень. Бути технічно грамотним та вміти працювати з технологіями і використовувати складне тестове обладнання на роботі, а також документувати свої висновки за допомогою комп’ютерної техніки.
  • Увага до деталей. Повинен мати аналітичний та проактивний підхід та дуже уважно ставитися до деталей, оскільки фахівцю з охорони праці доводиться шукати проблеми та потенційні небезпеки на робочому місці. Отже, оцінка ризиків та виявлення небезпек є основою його роботи. Брак уваги до деталей може спричинити серйозні проблеми, навіть поставити під загрозу життя співробітників.
  • Прагнення до навчання. Фахівці з охорони праці постійно стикаються з багатьма різними проблемами. Тому потрібно бути готовими до навчання усе своє професійне життя.
  • Уміння розв’язувати проблеми. Це вміння для фахівця з охорони праці є ключовим, оскільки він розробляє плани та процедури для підвищення безпеки на робочому місці.

Кафедра охорони праці та цивільної безпеки Криворізького національного університету, журнал «Охорона праці»

На фото: у межах проєкту ЄС-МОП «Зміцнення адміністрації праці з метою покращення умов праці і подолання незадекларованої праці» фахівці Верховної Ради, Міністерства соціальної політики, Держпраці та соціальні партнери відвідали Орган з питань умов праці Португалії та ознайомилися з успішними практиками інспекції праці. Фото з архіву редакції.

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»