Редакція журналу «Охорона праці»

Обережно: морозиво-енергетик!

26.07.2022

Енергетики та енергетичні напої дуже популярності в спекотну пору року. Усе нові й нові види цього продукту з’являються на полицях магазинів. Кількість споживачів постійно зростає, хоча вплив енергетиків на організм людини може мати негативні наслідки.

Віднедавна в Україні з’явився новий вид ласощів – енергетичне морозиво. Ця новинка може становити серйозну небезпеку для дітей і дорослих.

Цей продукт не рекомендується вживати людям із захворюваннями серця та нервової системи, дітям до 18 років, вагітним, жінкам, які годують грудьми.

Будьте пильні. Уважно читайте склад продукту та вивчайте етикетку. Цей яскравий десерт приховує багато секретів та небезпек.

  • Інгредієнти на ньому вказані лише англійською мовою, а щоб знайти напис українською, що особам, які не досягли 18 річного віку ці солодкі ласощі не бажано вживати, потрібно докласти значних зусиль, навіть розірвати упаковку.
  • У складі продукту, крім барвників та ароматизаторів, багато глюкози та сахарози, підсилювачів смаку, є ще й хімічні елементи таурин, гуаранін, мелатонін та кофеїн. Унаслідок накопичення цих хімікатів в організмі можуть виникати нудота, запаморочення, прискорене серцебиття, підвищуватися артеріальний тиск і рівень цукру в крові. І це ще не весь перелік недуг. У разі частого вживання енергетичної суміші спостерігаються стани неконтрольованої агресії, напади панічних атак, тремтіння рук та ніг.
  • Виробники енергетичного морозива стверджують, що їхня продукція не шкодить, а навпаки допомагає боротися з утомою, додає сил, бадьорості, поліпшує настрій і стимулює розумову діяльність. Та попри схвальні характеристики, шкода такого десерту є очевидною й беззаперечною. Адже після закінчення дії хімічних компонентів настає втома, дратівливість, депресія. Кофеїн, що є у складі, викликає звикання. На цьому наголошують і лікарі, публікуючи свої застереження щодо вживання енергетиків у соціальних мережах, де й наводять приклади згубного впливу речовин, які містяться у продукті, на організм людини. А ще наголошують, що до лікарень, часто й реанімацій, потрапляють діти після вживання енергетиків.
  • Морозиво-енергетик повинно бути в спеціально відведених морозильних камерах, контейнерах або розміщуватись з продукцією, яка не призначена для дитячого харчування.
  • Пильнуйте, адже цей вид морозива з маркетингових міркувань в магазинах може бути змішаний з іншим морозивом, щоб дитина змогла отримати безперешкодний доступ до небезпечних ласощів.

Зрештою, в природі є багато натуральних поживних речовин, які дають не менше енергії та сил, ніж хімічні. Більшість з них містяться у фруктах і ягодах. А приготовані з таких інгредієнтів морозиво, коктейль, морс чи смузі спекотним літом стануть найкращими природними енергетиками, які нададуть бадьорості на весь день.

Матеріал підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету (БЖД населення)
НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»