Редакція журналу «Охорона праці»

Невидима загроза в повітрі

18.10.2022

Чому в квартирі з’явився неприємний запах? Яка причина швидкої втоми, мігреней як на робочому місці, так і вдома? Можливо, речовини, які спричиняють подібні симптоми, є саме в повітрі приміщення. Звісно, більшість із нас знають про ризики виділення формальдегіду в повітря та про його шкідливий вплив на організм людини. Однак серед подібних за будовою карбонільних сполук є речовини, що в значно менших концентраціях спричиняють подібні симптоми.

Небезпечні сполуки в повітрі житлового приміщення

Часто буває так, що, придбавши нове помешкання, господарі надто зайняті переїздом і не зважають на запах свого нового житла. Іноді вважається, що це так званий запах нового чистого помешкання, який залишився після свіжого ремонту. Однак мало хто звертає увагу на те, що навіть через кілька місяців він не зникає. Часто причиною такої неуважності є поступове звикання запахів. Через деякий час у господарів погіршується самопочуття, виникають головний біль, хронічна втома, розлади уваги, депресія тощо. Якщо подібна симптоматика набула систематичного прояву, варто замислитись про її ймовірні причини. Адже однією з них може бути якість повітря в помешканні.

Не так давно було встановлено, що в повітрі житлового приміщення може міститися до 70 різних хімічних сполук, які можуть бути небезпечними для здоров’я та життя людини. До них можна віднести ацетон, диметиламін, сірководень, фенол, оцтову кислоту, крезол, бензол, гексан, бутан, етилену оксид, вініл хлорид, бутадієн, хінолін, аміак, формальдегід, чадний газ, поверхнево-активні речовини мийних засобів, препарати побутової хімії – інсектициди, лаки, дезодоранти тощо.

На додачу до всього більшість житлових і громадських приміщень в Україні недостатньо ізольовані від зовнішнього повітря. Це означає, що в них містяться різноманітні забруднювачі повітря. Наприклад, відомо, що у квартирах, розташованих на нижніх поверхах біля транспортних магістралей, у повітрі дуже високі концентрації пилу та інших шкідливих речовин.

Токсичні сполуки

Навіть якщо приміщення має достатню ізоляцію, це ще не гарантує цілковитої безпеки. Так, останнім часом у багатьох країнах світу значна увага приділяється проблемі забруднення повітря формальдегідом, хлорорганічними та іншими сполуками, що містяться в будівельних матеріалах і поступово виділяються у повітря. Відомо, що синтетичні полімерні матеріали виділяють понад 40 різних сполук, які є алергенами. Варто наголосити, що навіть незначна концентрація токсичних хімічних речовин, що виділяються з полімерних матеріалів, може спричинити порушення в роботі систем органів. Деякі з таких речовини можуть бути канцерогенами, тобто спричиняти розвиток онкологічних захворювань. Деякі – мутагенами, і є дуже небезпечними для вагітних, оскільки можуть спричинити аномалії розвитку плоду.

Пил

Звичайний хатній пил також небезпечний для здоров’я. Відомо, що він містить грибкові спори, пилок рослин, лусочки комах, шерсть хатніх тварин, меблеві волокна, часточки будівельних матеріалів тощо.
Хатній пил може стати сприятливим середовищем для життя кліщів бактерій. Пил здатен потрапляти в організм з повітрям, водою та їжею.

Спори

Потрапляючи в організм, спори багатьох грибків знаходять придатне середовище для своєї життєдіяльності. Вони спричиняють розвиток грибкових інфекцій, зокрема кератомікози, дерматомікози, трихомікози тощо.

Пилок рослин, лусочки комах та шерсть тварин

Регулярна сенсибілізація (контакт з алергеном) здатна викликати розвиток контактного дерматиту, алергічний кон’юнктивіт, нежить, сльозотечу та закладення носу, чхання та свербіж слизових оболонок очей.

Будівельний пил

Окрему групу небезпечних компонентів пилу складають часточки будівельних матеріалів. Так, азбест, берилій, залізо, кварц та карбід здатні викликати легеневий фіброз. Фіброз легень – захворювання, яке характеризується процесом утворення в легенях фіброзної тканини, внаслідок чого відбувається збій роботи дихальної функції легень.

Основними симптомами є задишка, сухий або вологий кашель, ціаноз шкірних покривів, блідість, біль в грудях, можлива зміна форми пальців за тривалого процесу.

На додачу до всього, речовини з будівельних матеріалів можуть виділятися у повітря. Так, лінолеумні покриття можуть виділяти ксилол і толуол, які у великих концентраціях призводять до хвороб крові, легенів і шкіри, вражають слизові оболонки. Будівельні лаки, фарби, клей та мастики можуть стати причиною головного болю, алергії, порушення дихання тощо.

Небезпечно користуватися меблями, які зроблені з деревостружкових плит без покриття, та фанери, адже ці матеріали виділяють формальдегід. Це потенційний канцероген, що може стати причиною раку органів дихання. Він також спричиняє головний біль, нудоту, алергію, подразнює слизові оболонки очей та верхніх дихальних шляхів.

Найбільші загрози якості повітря в офісі

Освіжувачі повітря

Освіжувачі повітря містять токсичні хімічні сполуки. На сьогодні немає державного регулювання щодо маркування таких освіжувачів та їхнього складу. Нормальна вентиляційна система може стати єдиним адекватним рішенням для збереження офісного повітря свіжим і чистим.

Розташування вентиляційної системи

Більшість офісних будівель мають систему вентиляції, в якій повітря циркулює іззовні в приміщення.

Якщо вентиляційна система спроєктована неправильно, то замість свіжого вуличного повітря працівники офісу будуть дихати вихлопними газами та іншими небезпечними токсичними сполуками.

«Сусіди» офісу

Забруднення повітря робочої зони є більш характерним для приміщень загального офісного призначення. Якщо вони мають спільну систему вентиляції.

Повітря в цих кімнатах може бути забруднене різною мірою. Якщо наприклад, офіс має одну вентиляційну систему із хімчисткою або друкарнею, у повітря робочої зони офісу можуть потрапляти небезпечні сполуки.

Ксерокси і принтери

Офісні принтери та ксерокси можуть становити серйозну загрозу для працівників, оскільки є потенційними джерелами небезпечних токсичних речовин під час друку. Ксерокси й принтери повинні регулярно обслуговувати професійні майстри.

Працівники повинні дотримуватися правил безпеки під час заміни тонерів та картриджів, уникати потрапляння чорнил на шкіру. Якщо чорнила розлилися – слід негайно прибрати забруднення і провітрити приміщення.

Мийні засоби

Більшість мийних засобів та засобів для чищення містять небезпечні токсичні сполуки, які можуть стати однією з причин забруднення повітря офісу. Мийні засоби здатні спричинити напади астми й алергію. Вони також здатні викликати розлади органів дихання, а вплив високих рівнів хімічних речовин з мийних засобів здатен призводити до дефектів розвитку та навіть раку.

Як боротись з небезпекою?

Отже, як можна побачити, в повітрі та хатньому пилу приховано велику небезпеку, що може становити серйозну загрозу для вашого здоров’я. Щоб не мати проблем зі здоров’ям потрібно зробити аналіз якості повітря в житловому або робочому приміщенні та перевірити його на вміст небезпечних речовин.

Матеріал підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету (БЖД населення) НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»