Редакція журналу «Охорона праці»

Непомітний, але руйнівний

29.02.2024

Як зменшити вплив війни на психічне здоров’я працівників та впровадити на підприємстві ефективну систему психосоціальної підтримки персоналу. Пропонуємо цикл вебінарів від практиків в охороні праці.

За даними ВООЗ, через війну чверті українців загрожують розлади психіки: депресія, тривожний розлад та посттравматичний стресовий синдром. Симптоми таких захворювань можуть проявитись у понад 8 мільйонів людей. Однак, згідно з дослідженням, проведеним за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), нині лише 10% українців, які відчувають психічний або психологічний дискомфорт, звертаються до лікаря.

Згідно з отриманими даними, 41,9% респондентів визнали, що відчувають потребу у поліпшенні свого ментального здоров’я, тоді як понад 40% відмітили, що стан їхнього здоров’я потребує уваги, але перебуває не на критичному рівні.

  • 87% учасників опитування виявили зацікавленість у поглибленому на­вчанні та здобутті навичок з побудови системи керування ментальним здоров’ям на роботі. Ще 67% хочуть підвищити рівень культури ментальної безпеки на підприємстві через проведення тренінгів з керування стресом на робочому місці.
  • 50% респондентів розповіли про відсутність в їх арсеналі потрібних інструментів для протидії психосоціальним ризикам, таким як булінг, дискримінація та цькування. Щодо уваги керівників до психосоціального стану працівників, лише 6,5% респондентів зазначили, що це відбувається постійно.

Унаслідок такого стану психіки люди можуть довго хворіти, з проявами високої температури та порушеннями імунітету. Для психічного вигорання характерні також агресивні реакції, конфлікт­ність, виникнення шкідливих залежностей. А це впливає не тільки на саму людину, а й на її оточення, зокрема трудовий колектив.

Ефективна політика й заходи щодо поліпшення психічного здоров’я на роботі мають критично важливе значення. Ціна бездіяльності з боку роботодавців та суспільства загалом  дуже висока. Непрямі витрати, пов’язані зі зниженням продуктивності праці, часто набагато перевищують прямі витрати, які можна спрямувати на заходи щодо психосоціальної підтримки працівників. Зміцнення ментального здоров’я на роботі – це заходи із запобігання виникненню психічних розладів, а також надання працівникам потрібної допомоги.

Робочою групою Європейського співтовариства з охорони праці (ESOSH) з керування ментальним здоров’ям на роботі спільно з журналом «Охорона праці» проведено анкетування щодо сучасних потреб роботодавців у сфері ментального здоров’я, у якому взяли участь 62 підприємства.

Отримані результати опитування загалом вказують на високий рівень зацікавленості цією темою. Навчання основ психологічного відновлення та керування стресом мають бути «вбудовані» у діяльність підприємства. Тоді працівники відчують, що їх цінують і підтримують. Це впливає на підвищення їхньої психологічної стійкості та продуктивності в умовах такої надзвичайної кризи, якою є війна.

І ось добра новина. Наприкінці лютого в Україні стартує цикл із 7 безкоштовних вебінарів: «Ментальне здоров’я. Час турбуватися про себе», організованих журналом та ESOSH. Із залученням психологів-практиків, викладачів та фахівців з ОП із досвідом упровадження систем керування безпекою праці та здоров’ям / ментальним здоров’ям працівників.

Теми вебінарів:

1. Культура ментального здоров’я. Які вигоди для керівників.

2. Інклюзивність, булінг, дискримінація тощо. Норми поведінки.

3. Підготовка підприємства до повернення ветеранів.

4. Спілкування з токсичними людьми. Як запобігти конфліктам.

5. Керування стресом.

6. Надання першої психологічної допомоги. Типові помилки під час її надання.

7. Ефективна комунікація на підприємстві як складова частина  системи управ­­ління охороною праці.

Періодичність вебінарів – 1 раз на місяць. Анонси заходів будуть розміщені на вебсайті журналу, на сторінках журналу та ESOSH у Facebook

Світлана Сокуренко, координатор групи законодавчих ініціатив з ОП Європейського співтовариства з охорони праці (ESOSH)

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»