Якименко (Купира) Зінаїда

Нефіксовані трудові відносини

23.11.2022

Затверджено примірну форму трудового договору з нефіксованим робочим часом.

Законотворці знайшли альтернативу договорам цивільно-правового характеру: тепер роботодавці можуть укладати трудові договори з нефіксованим робочим часом. Працівник зможе мати легальні трудові відносини з кількома роботодавцями одночасно, а отже, і базові соціальні гарантії (оформлення лікарняних, відпустки, гідну заробітну плату тощо).

18.07.2022 прийнято Закон № 2421-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання деяких нестандартних форм зайнятості».

КЗпПУ доповнено статтею 211 «Трудовий договір з нефіксованим робочим часом».

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом – це особливий вид трудового договору, умовами якого не встановлено конкретний час виконання роботи, обов’язок працівника виконувати яку виникає виключно у разі надання роботодавцем передбаченої цим трудовим договором роботи без гарантування того, що така робота буде надаватися постійно, але з дотриманням відповідних умов оплати праці (стаття 211 КЗпПУ).

Роботодавець самостійно визначає потребу і час залучення працівника до роботи, обсяг роботи і в передбачений трудовим договором строк погоджує з працівником режим роботи та тривалість робочого часу, необхідного для виконання відповідної роботи. Водночас слід дотримуватися вимог законодавства щодо тривалості робочого часу та часу відпочинку.

Кількість трудових договорів з нефіксованим робочим часом в одного роботодавця не може перевищувати 10 відсотків загальної кількості трудових договорів, стороною яких є цей роботодавець.

Роботодавець (роботодавець – фізична особа), який використовує працю менше ніж 10 працівників, може укладати не більше ніж один трудовий договір з нефіксованим робочим часом.

Наказом Мінекономіки України від 26.10.2022 № 4179 «Про затвердження Примірної форми трудового договору з нефіксованим робочим часом» затверджено Примірну форму трудового договору з нефіксованим робочим часом. Форма договору містить 13 розділів.

Роботодавцям рекомендовано під час укладення трудового договору з нефіксованим робочим часом керуватися затвердженою Примірною формою трудового договору з нефіксованим робочим часом. Однак це лише рекомендація. Якщо б було затверджено типову форму договору, то тоді її застосування було б обов’язковим. На сьогодні роботодавці можуть взяти за основу примірну форму договору, але ті положення договору, з якими сторони не погоджуються, викладати в редакції, у якій такі домовленості будуть досягнені.

Примірну форму трудового договору з нефіксованим робочим часом ви можете завантажити в Кабінеті охорони праці.

Передплати КАБІНЕТ ОХОРОНИ ПРАЦІ або Електронну версію журналу "Охорона праці" та підтримай бійців ЗСУ

Акції на передплату у 2023 році

  • 5% знижки на передплату КАБІНЕТУ ОХОРОНИ ПРАЦІ на 2023 рік

Деталі акції

  • 10% - 20% знижки на комплект 2в1 "Журнал «Охорона праці» друкований + електронний"

З кожної передплати КАБІНЕТУ ОХОРОНИ ПРАЦІ та ЕЛЕКТРОННОЇ версії журналу "Охорона праці" ми перерахуємо 20% на допомогу бійцям ЗСУ та тероборони.

Кореспондент Якименко (Купира) Зінаїда