Редакція журналу «Охорона праці»

Небезпека серед підлітків

31.03.2023

В Україні з’являється нова небезпечна субкультура – ПВК «Редан». Молоді люди, одягнені в чорне, організовують масові бійки в громадських місцях. Серед учасників руху багато неповнолітніх.

Сутички відбуваються між двома субкультурами: ПВК «Редан» та «АнтиРедан». Організатори створюють телеграм-канали та закликають молодих людей брати участь у масових бійках. Планують усе чітко: розподіл на групи, точки зборів кожної, інформатори на місцях.

Члени такого руху, зазвичай, мають довге волосся, носять одяг оверсайз із малюнком павука з цифрою 4.

Основні місця зборів підлітків – людні місця, зокрема, площі, торгівельні центри, центральні частини міст.

Чому підлітки? У підлітковому віці діти відходять від батьків та переходять під вплив своїх однолітків. Їм важливо бути в групі, важливо, що про них подумають інші. Тому часто підлітки роблять імпульсивні вчинки, наприклад, прогулюють уроки. Така поведінка завдає шкоди, але не є небезпечною для життя та здоров’я.

Проте, якщо дії підлітка мають руйнівний характер, спрямований на себе, своє здоров’я, зовнішній світ – це деструктивна поведінка. Вона може проявлятися агресією, гнівом чи ворожістю.

Часто така поведінка є відповіддю підлітка на складні обставини, у яких він опинився. У нашому випадку це війна.

Тож найпростіше маніпулювати юними людьми, психіка яких втомлена війною, які легко піддаються впливу та схильні до ризикованих дій.

Тому батькам так важливо будувати довірливі стосунки зі своїми дітьми та вчасно виявляти індикатори деструктивної поведінки у них.

Будьте уважні до своїх дітей, цікавтесь, куди ваша дитина ходить та що робить у вільний час; опановуйте інтернет-технології, майте власний акаунт і станьте другом своїй дитині в соціальних мережах; познайомтеся з її віртуальними друзями, звертайте увагу на фото й відео, якими цікавиться дитина, зокрема ті, що збережені, поширені або вподобані.

Матеріал підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету (БЖД населення) НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»