Ільницька Інна

Небезпека бажаної прохолоди

29.08.2023

Літо для багатьох – це яскраве сонце, тривалі прогулянки, різноманітність свіжих фруктів та ягід, а також морозиво, холодні напої, пляж, купання і, звичайно ж, кондиціонери. Як результат – переохолодження, ангіна, отит…

У спекотну погоду навіть склянка холодного лимонаду чи морозиво може призвести до сумних наслідків – через різкий перепад температур та переохолодження значно знижується місцевий захист слизової оболонки, починає розвиватися запальний процес.

Через це можуть виникнути ангіна, фарингіт та інші захворювання. Не слід недооцінювати небезпеку ангіни, адже вона може дати ускладнення та спричинити захворювання серця, нирок, суглобів. Захворіти можна й після потрапляння зі спекотної вулиці під холодний струмінь повітря з кондиціонера. Найчастіше температура у приміщенні з кондиціонером в літній період – 20 градусів. А коли людина опиняється на вулиці, особливо після робочого дня, проведеного в атмосфері штучного клімату, може статися температурний шок.

Причиною розвитку отиту, гаймориту, синуситу влітку стає купання в озерах та річках. На жаль, не всі водойми відповідають санітарно-гігієнічним нормам. Забруднена вода потрапляє в ніс і вуха. Через ніс хвороботворні мікроби можуть проникнути в гайморові пазухи, що може спричинити синусит чи гайморит.

Як не зіпсувати літній відпочинок?

  • купайтеся тільки у тих водоймах, які призначені для цього;
  • пам’ятайте, що оптимальна температура води для купання 23−24 градуси;
  • уникайте тривалого перебування на сонці, тривалої дії холодної води, занадто низької температури повітря, різких перепадів температур;
  • не забувайте про небезпеку холодних напоїв у спеку, різкого охолодження горла;
  • якщо вода потрапила у вуха, рекомендується їх насухо витирати, не торкаючись внутрішнього боку слухового проходу.

Перед літньою відпусткою рекомендується відвідати отоларинголога та за потреби провести профілактичні процедури (наприклад промивання пробок), які допоможуть уникнути серйозних проблем зі здоров’ям.

Підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету (БЖД населення)

Автор Ільницька Інна