Редакція журналу «Охорона праці»

Небезпечний вейпінг

03.11.2021

Кожен п’ятий підліток 13–15 років курить електронні сигарети. Стрімко поширюється це захоплення і серед працездатного населення. Але чи такі безпечні ці пристрої?

Головна новина – в Україні немає державного контролю за вмістом та маркуванням електронних сигарет, що є серйозною загрозою для здоров’я населення та, зокрема, молодого покоління. Торговельні мережі заповнені електронними пристроями та супутніми до них товарами невідомої якості. Рідини для електронних сигарет здебільшого не марковано в належний спосіб. Тому важко судити про те, що входить до їх складу.

Що ж до складу електронних сигарет, крім нікотину, який спричиняє залежність та негативно впливає на нервову систему, ці пристрої можуть містити хімічні речовини та сполуки, шкідливі не лише для курців, а й людей, які вдихають ці випаровування. Зокрема, високу концентрацію формальдегіду. А ще там є важкі метали та канцерогени, гліцерин і пропіленгліколь. Та й нікотину в них може бути смертельна доза, знову-таки через брак відповідного контролю.

Доведено, що куріння електрон­них сигарет підвищує ризики хронічних обструктивних захво­рювань легень, раку легень та серцево-­судинних захворювань. Відмова від куріння – одна з найкращих речей, яку ви можете зробити для свого здоров’я. У вас може виникнути спокуса звернутися до електронних сигарет (електронні сигарети, вейп-ручки та інші пристрої для вейпінгу), щоб полегшити перехід від традиційних сигарет до відмови від куріння.

Чи справді куріння електрон­них сигарет (вейпінг) безпечніше, ніж вживання тютюнових виробів? Чи можуть електронні сигарети допомогти вам кинути курити раз і назавжди? Сподіваюся, що ці відповіді примусять замислитися.

  • Вейпінг електронних сигарет (електронні сигарети, вейп-ручки та інші пристрої для вейпінгу) менш шкідливий, ніж куріння, але все ж таки небезпечний. Електронні сигарети нагрівають нікотин, ароматизатори та інші хімічні речовини, ство­рюючи аерозоль, який ви вдихаєте.
  • Нікотин є основним компонентом як звичайних, так і електрон­них сигарет, він викликає звикання. Нікотин – токсична речовина, яка підвищує кров’яний тиск і викид адреналіну, що збільшує частоту серцевих скорочень і підвищує ймовірність серцевого нападу.
  • Регулярне використання ароматизованих рідин, особливо солодких, також може створювати серйозні ризики для здоров’я. Адже багато із цих рідин є подразниками, що призводять до запалення дихальних шляхів, можуть бути причиною розвитку пухлин, роблять організм сприйнятливим до вірусних захворювань тощо.

Нещодавнє дослідження показало, що більшість людей, які вирішили перейти на електронні сигарети, щоб позбутися нікотинової залежності, зрештою продовжували курити як традиційні, так і електронні сигарети.

Багато користувачів електронних сигарет споживають нікотину навіть більше, ніж від тютюнових виробів. Це може відбуватися через надміцні картриджі, у яких концентрація нікотину вища. Або ж просто людина може не помічати, що викурює набагато більше стіків, ніж цигарок, протягом дня. Для куріння електронних сигарет часто не потрібно покидати робоче місце або виходити на двір. Це спрощує кожен сеанс куріння, і кількість часу, витраченого на нього, збільшується.

Серед молоді електронні сигарети популярніші за будь-які традиційні тютюнові вироби. Є три причини, через які електронні сигарети можуть бути особливо спокусливими для молоді. По-перше, багато підлітків вважають, що вейпінг менш шкідливий, ніж куріння. По-друге, електронні сигарети можуть коштувати дешевше, ніж традиційні. По-третє, картриджі для вейпів часто містять такі ароматизатори, як яблучний пиріг чи кавун, які приваблюють саме молодих користувачів. Сигарети без ароматизаторів приваблюють менше.

На сьогодні Всесвітня організація охорони здоров’я не забороняє, а лише рекомендує громадянам утриматися від придбання та вживання електронних сигарет. Тому кожен сам вирішує, наскільки для нього є важливим його здоров’я.

Підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету (БЖД населення) НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»